guvec.gen.tr
güveç

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Tavada Güveç

Tavada güveç; Güveç, kelimesi aslında yemeğin pişirildiği kabın ismidir. İçerisinde yapılan yemekte adını kabından almaktadır. Topraktan yapılan ve ısıyı geçirgen özelliği sayesinde fırınlarda rahatlıkla kullanılan güveç tenceresi veya tavası güveç yemeğinin asıl lezzetini almasını sağlayan bir kaptır. Yani güveç, yemek pişirmekte kullanılan ağzı geniş özel toprak kap demektir. Türk mutfağında bu kabın içerisinde pişirilen yemeklerin genel adıdır. Ülkemiz mutfağı Türk mutfağında çok sayıda güveç çeşidi bulunmaktadır. Etli çeşitlerinden sebzeli çeşitlerine hatta tavuk eti çeşitlerine ve deniz mahsullerine varıncaya kadar envai çeşitte yapılabilmektedir.  Özellikle ülkemizde en sık kullanıldığı yerler Çorum, Kayseri, Kütahya, Sivas, Aydın, Balıkesir şehirleridir.  Güveç yemekleri asıl olarak balkan ülkelerinin hepsinde bilinen ve yapılan yemeklerdir. Tavada Güveç, severek yediğimiz o yüzdende sürekli olarak yaptığımız yemeklerin başında gelir. O yüzdende bugün sizlere tavada güveç tarifini vereceğim.

Tavada Güveç İçin Gereken Malzemeler;
  • Yarım kiloyu geçkin kuzu yada dana eti isteğe bağlı,
  • Bir baş sarımsak,
  • Yarım kilo yeşil biber,
  • Bir adet kuru soğan  
  • Yarım kilo yerli patlıcan
  • Bir yemek kaşığı dolusu biber salçası,
  • Bir kilo domates 
  • Bir yemek kaşığı domates salçası,
  • Karabiber, tuz ve pul biber,
Tavada Güveç yemeğinin yapılışı;

Öncelikli olarak güveç yemeğimizde kullanılacak tüm sebzelerin yıkanarak doğranması gerekir.
Tavada Güveç

Burada boyutları sizin damak lezzetinize göre değişiklik gösterebilir. Daha sonrasında etimizin kuşbaşı şeklinde ama zeytin büyüklüğünde doğranması gerekir. Tüm malzemeler doğrandıktan sonra tavanın içerisine etler konularak bir miktar su ile pişirilebilir. Veya isteğe bağlı direk yerleştirilebilir. Bu tamamen damak tadınıza bağlı bir durumdur. Çünkü tavada güveçte kullanılan toprak güveç etin kolay pişmesini sağlar. Tavanın içerisine önce kuşbaşı etler yerleştirilir. Daha sonrasında üzerine doğranmış domatesler eklenir ve sıra ile patlıcan, biber, soğan, sarımsak malzemeleri tava içerisine döşenerek bir bardak su eklenir ve salçalar bir kase içerisinde az bir su ile eritildikten sonra içerisine baharatlar eklenerek tavada güvecin üzerine eşit şekilde dağıtılarak dökülür. Daha sonrasında hazırlanan tavada güveç ocak üzerinde kaynamaya bırakılır ve kaynadıktan sonra ortalama yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir. Artık tavada güvecimiz hazır ve servis edilebilirdir. Türk mutfağında güveç yemeklerinin yanına genellikle pilav cacık ayran veya turşu konularak servis edilmesi vardır. Hepsi güveç yemeği ile özdeşleşmiştir. afiyet olsun. 

 

Yayınlanma Tarihi : 03.10.2016 13:58:14

Tavada Güveç Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Tavada Güveç"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Güveçte Pastırmalı Kuru Fasulye

Güveçte Pastırmalı Kuru Fasulye, Türk mutfağının olmazsa olmazları arasında ve yediden yetmişe büyük küçük herkesin severek tükettiği kuru fasulye yemeği pek çok farklı şekillerde hazırlanabilmektedir. Özellikle kuşbaşı etli, kıym...

Güveç Mantar

Güveç Mantar, Mantar sevenler için tercih edilebilecek ve deneyenler tarafından oldukça beğenilen bir tarif olduğunu söyleyebilirim. mantar güveç tarifi diyet yapan insanlar tarafından da akşam yemeklerinde tercih edilebilir çünkü...

Güveçte Mantar

Güveçte Mantar, Değerli okurlarımız bugünde sizlere güveçte mantar tarifimizi vereceğim. Oldukça pratik ve lezzetli olan bu tarifimizi beğeneceğinizi umut ederek tarifimizi vermeye başlayayım. Şimdiden ellerinize sağlık..        ...

Güveçte Sütlaç

Güveçte Sütlaç, İyi bir güveçte sütlaçta nelerin olması gerektiğini ve güveçte sütlaç için gerekli kıvamın nasıl yakalanacağını anlatacağız. Güveçte sütlaç hazırlanması oldukça kolay olan bir tatlı türüdür. Oldukça besleyici ya...

Et Sote Güveçte

Et Sote Güveçte, Güveçte yapılan et sote tüketilen ve yapılan yemekler arasında lezzet olarak asla tartışılamaz. Bayanların çeşitli şekillerde mutfaklarında pişirdikleri etin bir de güveçte nasıl olduğunu anlatmak için gelin eti g...

Güveçte Kaşarlı Köfte

Güveçte kaşarlı köfte, Güveç yemekleri yapım aşamasında zor gibi gözükse de çok kolay yapılan bir yemek çeşididir. Ancak güveç yemekleri genelde et ile yapıldığı için biraz masraflı bir yemek çeşididir. Bu yüzden her zaman tercih...

Türlü Güveç

Türlü güveç, Güveçte yapılan her yemeğin tadı gerçekten de bir başka oluyor helede odun ateşinde pişiyor ise yemede yanında yat pişmesi biraz uzun olsa da yinede kesinlikle yapın. Bugün ki tarifimiz güveçte türlü bu yemek hem çok...

Etli Sebzeli Güveç

Etli Sebzeli Güveç, Türk mutfağı eşsiz lezzetleri ve yemekleri ile meşhurdur. Her yemek çeşit çeşit yapılır. Özellikle de etli yemekleri, etin girmediği yemek neredeyse yoktur. Yemeklere güzel bir tat verir. Özellikle güveç de yap...

Güveçte Etli Türlü

Güveçte Etli Türlü, Bugün sizinle hem ete hem sebzeye doyacağınız bir yemek yapacağız. Güveçte Etli Türlü inşallah beğenirsiniz. Bu arada güvecinizi ilk defa kullanıyorsanız tereyağı veya iç yağı ile yağlayın yağı eriyene kadar fı...

Fırında Sebzeli Güveç

Fırında Sebzeli Güveç, Güveç olarak yapılan bütün yemeklerin lezzet ve tat olarak herkesin beğendiği hiç tartışmasız bilinir. Fırında sebzeli güveç ise sebzelerin birbirleri ile birleşerek eşsiz bir lezzet olarak ortaya çıktığı da...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

güveç, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018