Güveç

Güveç

Güveç, kendine has lezzetiyle yemeklerin pişirildiği, özel bir killi topraktan yapılan pişirme kabıdır. Güveçler ocak üstü kullanımına uygun olabileceği gibi, fırında kullanabileceğiniz şekillerde de olabilir. Tek porsiyonluk pişirme kapları şeklinde ya da büyük ebatlarda üretilebilir. Hangisinde yemeğinizi pişirmeyi tercih ederseniz edin, hepsinde aynı lezzeti yakalayabilirsiniz.
Bazı yörelerde yaygın şekilde kullanıldığını ve üretildiğini gördüğümüz güveçler, yemeğe verdikleri lezzetle tercih edilmeye devam etmektedir. Evlerimizde bile herkesin mutfağında bir tane de olsa güveç bulunur. Bu özel kaplarda pişirilen yemeğin lezzetine alışanlar, güveç yemeklerini daha fazla tercih ederler.

Güveç içinde pişirilen yemekler

Güveçte her türlü beyaz ve kırmızı et yemeklerini, bakliyat türlerini, sebze yemeklerini, çorbaları, deniz ürünlerini, pilavları bile pişirebilirsiniz. Güveç içinde kek bile yapan hanımlar vardır. Topraktan imal edildikleri için içerisinde pişirilen yemeklerinde lezzeti farklı oluyor. İster ocak üzerinde, isterseniz fırında güveç yemeği yaparken düşük ısı kullanmalısınız. Düşük ısıda pişirildiği içinde yemeklerin hazır hale gelmesi biraz zaman alıyor. Bu nedenle hanımlar bazen tembellik yapar, yemeklerini düdüklü tencere gibi kısa sürede pişirecekleri alternatifleri tercih ederler. Bu durumda kendilerini bu lezzetli yemeklerden mahrum bırakırlar. Sizlere zamanınız varsa, mutlaka güveç yemekleri yapmanızı tavsiye ederiz.

Güveç nasıl kullanılmalı?

Satışa sunulan topraktan imal edilmiş güveçler iki türde olur. Bunlardan biri sırlı olan, diğeri ise sırsız olandır. Sırlı güveçlerin iç yüzeyi sıvıyla, yemekle temas ettiği zaman erimeyen bazı maddelerle kaplanır. Bu maddelerin içinde kurşun gibi zararlı maddelerde olabileceğinden, bunları tercih etmenizi önermeyiz. Bu yüzden güveç almak istediğinizde, iç kaplamasının ne olduğuna dikkat etmelisiniz. İçi şeffaf ve parlak görünümde olanları pek tercih etmeyin. Diğeri yani sırsız olan güveç en doğal haliyle satışa sunulur. Ancak bu güveçleri ilk kullanımda bazı işlemlere tabi tutmanız gerekir. Güveci hiç kullanmadan içini bir bez yardımıyla silin. Bunun içinde güvecin boyuna uygun miktarda yağ koyun. Genellikle 100-200 gram yağ işinizi görecektir. Bu arada fırınınızı biraz ısıtın. Eğer yağınız katı yağ ise, fırında sadece yağın erime süresi kadar beklemeniz yeterli olur. Sıvı yağ kullanacaksanız, yağın ısınması işlemin tamamlanması için yeterli olur. Daha sonra güveci fırından çıkarın. Mutfak tezgahına alarak, yine bezle güvecin içindeki yağı iyice içine emdirin. Bu şekilde güveç 1-2 saat bekletilmelidir. Daha sonra sıcak suyla yıkayarak, işlemi tamamlayın. Güvecin ilk kullanımında bu işlemin yapılması gerekir. Daha sonraki kullanımlarında buna gerek yoktur.

Güveç ocağın üzerinde kullanılacaksa, kısık ateşte kapağı kapalı olarak kullanılmalıdır. Fırında güveç yemeği yaparken ağzına alüminyum folyo kapatabilirsiniz. Ancak fırında ağzı açıkken bile lezzetli güveç yemekleri pişirilebilir. Dikkat etmeniz gereken konulardan birisi de, ister ocakta, ister fırında kullanılan güveçleri sıcakken soğuk zemin üzerine koymayın. Mutlaka tencere altlığının ya da kuru bir bezin üzerine almanız gerekir. Çünkü sıcak soğuk farkı güvecin çatlamasına neden olabilir. Ayrıca güveç yemeği pişirdiğinizde arta kalan yemekleri içinde bırakmamalısınız. Güveçler koruma kabı olarak kullanılmamalıdır. Eğer güveçte sızıntı oluyorsa, mutlaka çatlağı var demektir. Bu güveçleri de kullanmamalısınız.

Güveç Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Güveç"
Topraktan Yapılan El Sanatları Ürünler Ve Fiyatları https://youtu.be/mkrgı9fzynm
Topraktan Yapılan El Sanatları Ürünler Ve Fiyatları . 11.11.2017
CEVAP YAZ
Güveç İlk Kullanımı
Güveç İlk Kullanımı
Güveç ilk kullanımı, güveçte pişen yemeklerin tadına varmanız için güveci uygun şekilde kullanmalısınız. Bildiğiniz gibi güveç özel bir killi toprakla üretilir. Değişik boyutlarda, tencere, tepsi gibi şekillerde olabilir. Hatta tek kişilik güveçlerde...
Fırında Güveç
Fırında Güveç
Fırında Güveç, Anadolu insanlarının mutfaklarında mutlaka bulunan güveç çanağında pişen yemeklerin lezzeti bir başka oluyor. Güvecin içerisinde hazırlanan yemekler fırında da ocakta da pişirildiğinde tadına doyum olmaz harika bir lezzet ortaya çıkıyo...
Dana Etli Güveç
Dana Etli Güveç
Dana etli güveç, yemeği mevsiminde yetişen sebzelerle yapılır. Türk mutfaklarının vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok sağlıklı ve çok besleyicidir. Etleri lokum gibi tadı da harika oluyor. Herkes dana etli güveci çok seviyor. Bol vitaminli, mineralli v...
Küçük Güveçte Et
Küçük Güveçte Et
Küçük Güveçte et, tarifi tüm ana yemeklerin yanı sıra tek kişilik olarak hazırlanan küçük güveçlerin içerisinde hazırlanan et, sebzeler ve baharatlar ile eşsiz bir lezzet olarak hazırlanacak bir ana yemektir. Güveç içerisinde yapılan yemekler diğer y...
Çömlekte Güveç
Çömlekte Güveç
Çömlekte güveç, Çömlekte güveç yapılan çok güzel yemekler arasında olup, biraz emek isteyen bir yemek çeşididir. Bu çömleğinde yapılan yemek üzerinde ayrı bir lezzet katması önemli bir gerçektir. Çömlek sayesinde yemekte değişik bir aroma ve bir tat ...
Patlıcan Güveç
Patlıcan Güveç
Patlıcan Güveç, Patlıcan Sağlık bakımından oldukça faydalı bir sebzedir. 100 Gram patlıcanda 24 kalori, 1,1 gram protein, 2 gram yağ, 5,5 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Vitamin içeriği bakımından 100 gram patlıcanda, 0,4 miligram B1 vitamini, 0.5 m...
Dondurulmuş Karides Güveç Tarifi
Dondurulmuş Karides Güveç Tarifi
Dondurulmuş karides güveç tarifi, deniz canlısı olan karidesten yapılmaktadır. Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde olabilir. Karidesin denizlerde ve tatlı sularda yaşayan bir çok çeşiti bulunur. Boyları yaklaşık olarak 1 cm’den 30 cm'e kadar deği...
Tencerede Güveç
Tencerede Güveç
Tencerede Güveç, Severek yaptığımız ve yediğimiz güveç yemeği bilindiği gibi yalnızca topraktan yapılmış olan pişirecekler de yapılmaz. Tencere de de istenilen lezzete ulaşılabileceği doğrudur. Şimdi sizlerle tencere de güveç nasıl yapılır paylaşaca...
Güveçte Et Yemekleri
Güveçte Et Yemekleri
Güveçte et yemekleri; hem lezzet hem de sunum bakımından diğer et yemeklerinden çok farklıdır. Yemek güveçte piştiği içinde sağlıklıdır. Güveç içerisinde sebzeler, et ve baharatlar ile eşsiz bir lezzet olarak hazırlanan bir ana yemektir. Güveç içeris...
Ocakta Güveç
Ocakta Güveç
Ocakta güveç, ocakta güveç yapımı kolay ve lezzetli yemek tariflerindendir. Damak tadına göre sebzeli tavuklu etli kıymalı yapılabilir her biri birbirinden lezzetli olur. Yanına yapılan bir pilav ve ayran ile güzel bir akşam yemeği menüsü hazırlayabi...
Taş Fırında Güveç Tarifi
Taş Fırında Güveç Tarifi
Taş fırında güveç tarifi, çocukluğumdan beri yapılan yemektir. Bizim yörede güveçi odun ateşinde pişirmek için taş fırınına götürürler. Taş fırında 2 saat kendi buharıyla yavaş yavaş pişer. Taş fırında güveçte önemli nokta etin güvece koymadan önce e...
Düdüklüde Güveç Tarifi
Düdüklüde Güveç Tarifi
Düdüklüde Güveç Tarifi, Güveç yemeği, ülkemiz yörelerinde değişik şekillerde pişirimi olan bir yemek türüdür. Güveç yemeği, özellikle güveç yemeği için yapılmış olan toprak tencerelerde pişirildiği gibi, mutfaklarda hemen herkesin çok rahat kullanabi...
Güveç İlk Kullanımı
Güveç İlk Kullanımı
Güveç ilk kullanımı, güveçte pişen yemeklerin tadına varmanız için güveci uygun şekilde kullanmalısınız. Bildiğiniz gibi güveç özel bir killi toprakla üretilir. Değişik boyutlarda, tencere, tepsi gibi şekillerde olabilir. Hatta tek kişilik güv...
Fırında Güveç
Fırında Güveç
Fırında Güveç, Anadolu insanlarının mutfaklarında mutlaka bulunan güveç çanağında pişen yemeklerin lezzeti bir başka oluyor. Güvecin içerisinde hazırlanan yemekler fırında da ocakta da pişirildiğinde tadına doyum olmaz harika bir lezzet ortaya...
Dana Etli Güveç
Dana Etli Güveç
Dana etli güveç, yemeği mevsiminde yetişen sebzelerle yapılır. Türk mutfaklarının vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok sağlıklı ve çok besleyicidir. Etleri lokum gibi tadı da harika oluyor. Herkes dana etli güveci çok seviyor. Bol vitaminli,...
Küçük Güveçte Et
Küçük Güveçte Et
Küçük Güveçte et, tarifi tüm ana yemeklerin yanı sıra tek kişilik olarak hazırlanan küçük güveçlerin içerisinde hazırlanan et, sebzeler ve baharatlar ile eşsiz bir lezzet olarak hazırlanacak bir ana yemektir. Güveç içerisinde yapılan ye...
Çömlekte Güveç
Çömlekte Güveç
Çömlekte güveç, Çömlekte güveç yapılan çok güzel yemekler arasında olup, biraz emek isteyen bir yemek çeşididir. Bu çömleğinde yapılan yemek üzerinde ayrı bir lezzet katması önemli bir gerçektir. Çömlek sayesinde yemekte değişik bir aroma ve b...
Patlıcan Güveç
Patlıcan Güveç
Patlıcan Güveç, Patlıcan Sağlık bakımından oldukça faydalı bir sebzedir. 100 Gram patlıcanda 24 kalori, 1,1 gram protein, 2 gram yağ, 5,5 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Vitamin içeriği bakımından 100 gram patlıcanda, 0,4 miligram B1 v...
Dondurulmuş Karides Güveç Tarifi
Dondurulmuş Karides Güveç Tarifi
Dondurulmuş karides güveç tarifi, deniz canlısı olan karidesten yapılmaktadır. Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde olabilir. Karidesin denizlerde ve tatlı sularda yaşayan bir çok çeşiti bulunur. Boyları yaklaşık olarak 1 cm’den 30 cm'...
Tencerede Güveç
Tencerede Güveç
Tencerede Güveç, Severek yaptığımız ve yediğimiz güveç yemeği bilindiği gibi yalnızca topraktan yapılmış olan pişirecekler de yapılmaz. Tencere de de istenilen lezzete ulaşılabileceği doğrudur. Şimdi sizlerle tencere de güveç nasıl yapılır pa...
Güveçte Et Yemekleri
Güveçte Et Yemekleri
Güveçte et yemekleri; hem lezzet hem de sunum bakımından diğer et yemeklerinden çok farklıdır. Yemek güveçte piştiği içinde sağlıklıdır. Güveç içerisinde sebzeler, et ve baharatlar ile eşsiz bir lezzet olarak hazırlanan bir ana yemektir. Güveç...
Ocakta Güveç
Ocakta Güveç
Ocakta güveç, ocakta güveç yapımı kolay ve lezzetli yemek tariflerindendir. Damak tadına göre sebzeli tavuklu etli kıymalı yapılabilir her biri birbirinden lezzetli olur. Yanına yapılan bir pilav ve ayran ile güzel bir akşam yemeği menüsü hazı...
Taş Fırında Güveç Tarifi
Taş Fırında Güveç Tarifi
Taş fırında güveç tarifi, çocukluğumdan beri yapılan yemektir. Bizim yörede güveçi odun ateşinde pişirmek için taş fırınına götürürler. Taş fırında 2 saat kendi buharıyla yavaş yavaş pişer. Taş fırında güveçte önemli nokta etin güvece koy...
Düdüklüde Güveç Tarifi
Düdüklüde Güveç Tarifi
Düdüklüde Güveç Tarifi, Güveç yemeği, ülkemiz yörelerinde değişik şekillerde pişirimi olan bir yemek türüdür. Güveç yemeği, özellikle güveç yemeği için yapılmış olan toprak tencerelerde pişirildiği gibi, mutfaklarda hemen herkesin...
Etli Mantarlı Güveç
Etli Mantarlı Güveç
Etli mantarlı güveç, Güveç özel kil karışımı bir topraktan imal edilen pişirme kabıdır. Mutfaklarımızda çok sık kullanılan bir pişirme kabı olmadığı aşikardır. Çünkü pişirme süresinin uzun olması çalışan hanımlar için ekstra bir z...
Fırında Tavuk Güveç
Fırında Tavuk Güveç
Fırında tavuk güveç, hem lezzetli bir tavuk yemeği, hem de lezzetli bir güveç tarifidir. Fırında pişen her yemek lezzetli oluyor. Ancak güveçte pişirilmiş olanlar daha lezzetli olur. Bu tarifi hazırlamak için, kemiksiz tavuk eti kullanacağız. ...
Patatesli Güveç Tarifi
Patatesli Güveç Tarifi
Patatesli güveç tarifi, Patatesli güveç yapılan çok güzel yemekler arsında olup, yapımı çok kolay olan bir yemek çeşididir. Bu güveç sayesinde yapılan yemek üzerinde ayrı bir lezzet katması açısından son derece lezzetli bir yemek yapılmış olur...
Güveçte Et Sote
Güveçte Et Sote
Güveçte Et Sote; Evet bayanlar vazgeçemediğimiz ve sıkça tükettiğimiz eti bugünde güveçte pişirelim eminim çok beğeneceksiniz.Hemen tarifimi vermeye başlayayım. Şimdiden kolay gelsin. ...
Arpacık Soğanlı Güveç
Arpacık Soğanlı Güveç
Arpacık Soğanlı Güveç, Yapımı basit ve bir o kadar lezzetli olan arpacık soğanlı güveç sizin vaktinizi fazla almadan güzel bir yemek yapmanızı sağlayacak. Özellikle ev hanımlarının gelen misafirlerine karşı çok kısa sürede yapacağı ve ser...
Fırında Patlıcan Güveç
Fırında Patlıcan Güveç
Fırında patlıcan güveç, Patlıcan bütün yemeklere ayrı bir güzellik katan bir sebzedir. Her yemeğe ayrı bir tat, ayrı bir görsellik katar. Patlıcan güveç yemeklerinde de kullanılır. Ve güvece çok güzel bir tat verir. Güveç topraktan yapılan bir...
Güveç Tatlıları
Güveç Tatlıları
Güveç Tatlıları, Ülkemizdeki insanların tatlıya düşkünlüğü bilinir. Bazı yörelerin kendi adını verdiği tatlıları bile vardır. Tatlılar hem lezzetleri ile hem de görüntüleri ile eşsiz tatlarımızdandır. Bugün sizlere güveçte yapılan birkaç t...
Fırında Dana Etli Güveç Tarifi
Fırında Dana Etli Güveç Tarifi
Fırında Dana Etli Güveç Tarifi, Dana etinin sebzeler ile özleşerek piştiği ve toprağın doğal yapısı ile hazırlanan ve mis gibi toprak kokusu ile pişen güveç yemeğinin tadını ve lezzetini bilmeyen yoktur. Geçmişi Osmanlı Türk Mutfağına day...

 

Güveç İlk Kullanımı
Fırında Güveç
Dana Etli Güveç
Küçük Güveçte Et
Çömlekte Güveç
Patlıcan Güveç
Dondurulmuş Karides Güveç Tarifi
Tencerede Güveç
Güveçte Et Yemekleri
Ocakta Güveç
Taş Fırında Güveç Tarifi
Düdüklüde Güveç Tarifi
Etli Mantarlı Güveç
Fırında Tavuk Güveç
Güveç
Patatesli Güveç Tarifi
Güveçte Et Sote
Arpacık Soğanlı Güveç
Fırında Patlıcan Güveç
Güveç Tatlıları
Fırında Dana Etli Güveç Tarifi
Güveç Kebabı
Kaburga Güveç Tarifi
Fırında Kuzu Güveç
Dana Kuşbaşı Güveç
Kıymalı Güveç Tarifi
Tavada Güveç
Güveçte Kavurma
Güveçte Patlıcan Kebabı
Kiremit Güveç
Popüler İçerik
Etli Mantarlı Güveç
Etli Mantarlı Güveç
Etli mantarlı güveç, Güveç özel kil karışımı bir topraktan imal edilen pişirme kabıdır. Mutfaklarımızda çok sık kullanılan bir pişirme kabı olmadığı a...
Fırında Tavuk Güveç
Fırında Tavuk Güveç
Fırında tavuk güveç, hem lezzetli bir tavuk yemeği, hem de lezzetli bir güveç tarifidir. Fırında pişen her yemek lezzetli oluyor. Ancak güveçte pişiri...
Patatesli Güveç Tarifi
Patatesli Güveç Tarifi
Patatesli güveç tarifi, Patatesli güveç yapılan çok güzel yemekler arsında olup, yapımı çok kolay olan bir yemek çeşididir. Bu güveç sayesinde yapılan...
Güveçte Et Sote
Güveçte Et Sote
Güveçte Et Sote; Evet bayanlar vazgeçemediğimiz ve sıkça tükettiğimiz eti bugünde güveçte pişirelim eminim çok beğeneceksiniz.Hemen tarifimi vermeye ...
Arpacık Soğanlı Güveç
Arpacık Soğanlı Güveç
Arpacık Soğanlı Güveç, Yapımı basit ve bir o kadar lezzetli olan arpacık soğanlı güveç sizin vaktinizi fazla almadan güzel bir yemek yapmanızı sağlay...
Fırında Patlıcan Güveç
Fırında Patlıcan Güveç
Fırında patlıcan güveç, Patlıcan bütün yemeklere ayrı bir güzellik katan bir sebzedir. Her yemeğe ayrı bir tat, ayrı bir görsellik katar. Patlıcan güv...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Güveç İlk Kullanımı
Fırında Güveç
Dana Etli Güveç
Küçük Güveçte Et
Çömlekte Güveç
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Güveç Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Güveç Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Eylül - 2018