{ "title": "Çömlekte Güveç", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/comlekte-guvec.jpg", "date": "21.01.2024 23:22:01", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Çömlekte güveç, Çömlekte güveç yapılan çok güzel yemekler arasında olup, biraz emek isteyen bir yemek çeşididir. Bu çömleğinde yapılan yemek üzerinde ayrı bir lezzet katması önemli bir gerçektir. Çömlek sayesinde yemekte değişik bir aroma ve bir tat meydana gelir. Bu çömlek doğal koşullarda üretildiği için, içinde yapılan yemekte ayrı bir fark yaratacaktır. Sağlık açısından da en çok çömlek içinde yemek yapılması hem bizim hem de ailemiz için daha sağlıklı olacaktır. Yapılan tencere yemeklerine göre daha güzel ve özel bir yemek oluşur. Ayrıca çömlekte yapılacak birçok yemek çeşidi vardır. Önceki zamanlarda insanlar hep yemeklerini çömlekte yapıp, odun ateşinde pişirdikleri için doğal beslenerek sağlıklı yaşamışlardır. Yapacağımız yemeği yaz mevsiminde taze sebzeler ile yaparsak daha lezzetli olur. Şimdi çömlekte güveç tarifi anlatalım.

Çömlekte güveç malzemeleri
Çömlekte güveç nasıl yapılır?

Bu yemek özel günlerde özel misafirlere yapılacak ve kendilerini özel hissetmelerini sağlayacak en özel yemekler arasında yer alır. Öncelikle bu yemeğe başlarken patlıcanları ara ara soyup küp-küp doğrayalım. Daha sonra ise doğradığımız patlıcanları ılık suya atıp, içine bir yemek kaşığı tuzu koyup; patlıcanın acı suyunun alınmasını sağlarız. Şimdi ise domatesleri soyup, küp-küp doğrayıp, geniş bir leğenin içerisine koyarız. Sonrasında ise kuru soğanları soyup ince ince doğrayalım. Doğradığımız soğanları leğende bulunan domateslerin üzerine koyarız. Şimdi bir baş sarımsakları soyup ikiye bölerek soğan ve domatesin üzerine ekleriz. Sonra yağsız etleri küp-küp ya da ince uzun uzun kolay pişecek şekilde doğrayıp, hazırladığımız karışımların üzerine ekleriz. Şimdi ise yeşil biberi yıkayıp, ince ince doğrayıp; diğer karışımların içerisine ilave ederiz. Hazırladığımız karışıma tuz ve pul beri ilave ederiz. Daha sonra bu karışımı güzel bir şekilde karıştırırız. İyice karıştırdığımız güveç karışımını bir kenarda bekletirken; çömleği iyice yıkayıp tabanını yağlayarak karışım pişerken dibine tutmasını engellemiş oluruz. İsteğe göre çömleğin tabanına iç yağda koyabiliriz. Böylece daha lezzetli bir güveç elde ederiz.

Hazırlanan karışımı çömleğin içerisine boşaltıp, en üst kısmına domatesin bir tanesini yuvarlak yuvarlak dilimleyip, üzerini kapatırız. Sonra güvecin üzerine salçayı bir bardak su ile sulandırıp, karışımın üzerine boşaltırız. Daha sonra da üzerine margarin ve sıvı yağı koyup, üzerine gelene kadar su ilave ederiz. Daha sonra çömleğin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, pişmeye hazır hale getiririz. Ocakta içindeki et pişene kadar pişiririz. Ancak odun ateşinde veya köz üstünde pişirmek en doğrusu olur. Böylelikle en doğal şekilde yemeği pişirmiş oluruz. Bunun için mangalın içine odunu koyup, ateşle yakarız ve üzerine çömleği koyup, pişmeye bırakırız. Ara sıra odun atıp, pişene kadar bekleriz. Bu pişme süresinde arada bir çömlekte bulunan güveçten alıp, pişip pişmediğini kontrol ederiz. Böylece odun kokusu da güvece işleyip, daha lezzetli olmasını sağlarız. Ayrıca iki saat kadar az alevli odun ateşinde ağır ağır pişmesi daha lezzetli olmasını sağlar. Çömlekte güveç hazır, yanına da yapılacak cacık ile şahane bir sunum olur. Misafirlerimizle yiyeceğimiz kalabalık sofraların en güzel yemeği servise hazır. Ayrıca bu yemeği evde hazırlayıp, pikniğe gittiğimiz yerde de pişirip, yiyebiliriz.

Afiyet olsun.

" } ] }