{ "title": "Dondurulmuş Karides Güveç Tarifi", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/dondurulmus-karides-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 12:37:30", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Dondurulmuş karides güveç tarifi, deniz canlısı olan karidesten yapılmaktadır. Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde olabilir. Karidesin denizlerde ve tatlı sularda yaşayan birçok çeşidi bulunur. Boyları yaklaşık olarak 1 cm'den 30 cm'e kadar değişir. Ülkemizde, Karadeniz dışında kalan tüm denizlerde avlanabilmektedir.

Karides çok önemli bir protein kaynağıdır ve bu nedenle de çok fazla kolesterol içerir. Diğer deniz ürünlerine nispeten diyet yemeklerinde kolesterol sebebiyle pek tercih edilmez. Sadece protein değil, kalsiyum, omega-3 yağ asitleri, potasyum ve sodyum gibi mineraller yönünden de oldukça zengindir. Ayrıca sahip olduğu zengin omega-3 yağ asitleri sebebiyle beyin fonksiyonlarının düzenli gelişmesini ve çalışmasını sağlar. Tüm yıl boyunca hem donmuş hem de taze olarak tüketilir. Pek çok pişirme yöntemi bulunur. Fakat aralarında en çok tercih edilen pişirme yöntemi, birkaçı sebze ilavesi ile yapılan karides güveçtir.

Dondurulmuş karides güveç için malzemeler

Harcı için
Dondurulmuş Karides Güveç Üzeri için
Dondurulmuş Karides Güveç Nasıl Yapılır?

Dondurulmuş karideslerin buzlarının önceden çözülmesine gerek yoktur. 1 litre kaynamış suya 1 yemek kaşığı sirke edilir. Dondurulmuş karidesler kaynayan suya atılır. Yaklaşık 2 ya da 3 dakika karidesler suda kaynatılır. Sudan alınan karidesler süzülür ve bir kenara alınır. Soğan küçük küpler halinde doğranır ve sarımsaklar ince ince kıyılır. Tereyağı ve sıvı yağ eklenmiş tavaya soğan eklenir. Biraz kavrulduktan sonra sarımsaklar eklenir. Sivri biber ve kırmızı biberler ince ince doğranarak ilave edilir. Birkaç dakika sonra kabukları soyulmuş ve küp gibi doğranmış olan domatesler de eklenir. Daha sonra içine süzülen karidesler ve tüm baharatlar eklenir. Baharatlar özdeşleşene kadar birkaç dakika daha kavrulur. 1 çay bardağı su ve birkaç defne yaprağı eklenerek yaklaşık 5-10 dakika kaynatılır. Hazırlanan harç suyunu çekince ocaktan alınır ve Porsiyonluk güveç kaplarının içine paylaştırılır. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15 dakika pişirilir. Pişen güveçler üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek yeniden fırına verilir. Üzerindeki kaşar peynirleri kızarıncaya dek yaklaşık 10 dakika daha pişirilir. Fırından çıkan karides güveçler bir miktar içini çektikten sonra sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }