{ "title": "Etli Güveç", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/etli--guvec.jpg", "date": "21.01.2024 01:33:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Etli güveç, güveçle yapılan yemeklerin arasında belki de en lezzetlisidir. Özellikle etin en güzel tarafıyla hazırlanıp, eti karabiber ve kekik gibi baharatlarla harmanlayarak hazırlanan etli güveç çok lezzetli oluyor. Güveç yemekleri her zaman normal tencere yemeklerinden daha lezzetli pişer. İyi bir toprak güveciniz varsa, kısık ateşte harika yemekler yapabilirsiniz. Ağır ağır pişen yemeğin lezzeti güvecin özel tadıyla birleşince birleştiğinde tadına doyamazsınız. Güveçte etin yanına ilave ettiğiniz sebzelerle birlikte pişirdiğiniz yemeği ana yemek olarak ikram edebilirsiniz. Vereceğimiz tarifteki sebzeleri kendi isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Malzemelerimiz hazırsa, hep birlikte etli güveç yemeğini hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Etli güveç için gerekli malzemeler
Etli güveç nasıl yapılır?

Yemeği hazırlamaya güveci yağlamakla başlayalım. Güvecin içini zeytinyağı ile güzelce yağlayalım. Bu arada patates ve patlıcanları yıkayalım. Bunları yemeklik şekilde doğrayalım. Kuru soğanları piyazlık şekilde, çarliston biberleri de halka şeklinde doğrayalım. Domatesleri de kabuklarını soyarak küp şeklinde doğrayalım. Bunları ayrı kaselerde tutalım. Kullanacağımız kuşbaşı kuzu etini arzu ederseniz daha önceden karabiber ve kekikle birlikte harmanlayarak, bir süre bekletin. Bu şekilde daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Şimdi içini yağladığınız güvecin en altına biraz kuru soğan ile biber halkalarından koyun. Üzerine biraz doğranmış domates yerleştirin. Bunun üzerine kuşbaşı eti yerleştirin. Güveç yemeklerinde alta daha uzun sürede pişen malzemeleri koymaya özen gösterin. Koyacağınız her katın üzerine biraz soğan ve biber, biraz da doğranmış domates yerleştirin. Aralara ince dilimlediğiniz sarımsakları da atın. Daha sonra patatesleri ve en son olarak patlıcanları koyun. Bir kâsenin içinde domates salçasını az suyla ezerek, içinde tuz, karabiber ve kekik koyarak karıştırın. Bunu güveçteki malzemelerin üzerine dökün. Etli güveç yemeğinde domates de kullandığımız için suyunu az koyuyoruz. Zaten ağrı ateşte pişeceği için, bu yeterli gelecektir. Hazırlığımız bittiğinde güveç ocağın üzerine alınır. Orta ateşte güveçteki yemek kaynadıktan sonra, kapağını kapatın ve ocağın altını da kısın. Eğer güvecin kapağı iyi kapanmıyorsa, önce alüminyum folyo ile ağzını örtün. Daha sonra üzerine kapağını kapatın. Bu şekilde etli güveç daha lezzetli pişecektir. Yaklaşık 1,5 saat içinde etli güveç servis edilmeye hazır hale gelir. Yanında pilav eşliğinde konuklarınıza etli güveç servisi yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }