{ "title": "Etli Mantarlı Güveç", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/Etli-Mantarli-Guvec-79.gif", "date": "21.01.2024 09:38:41", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Etli mantarlı güveç, Güveç özel kil karışımı bir topraktan imal edilen pişirme kabıdır. Mutfaklarımızda çok sık kullanılan bir pişirme kabı olmadığı aşikardır. Çünkü pişirme süresinin uzun olması çalışan hanımlar için ekstra bir zaman gerektirmektedir. Ama yine de lezzet açısından özel günlerinizdeki yemeklerde kullanmanız şiddetle tavsiye edilir. Etli mantarlı güveç yöresel bir lezzet olup her bölgeden bölgeye değişik özellikler gösterebilmektedir. Bor cam ya da ısıya dayanıklı bir fıın kabı da işimizi halledecektir. O zaman bu leziz tarife hemen geçelim ve hep birlikte pişirelim.

Etli Mantarlı Güveç için gerekli malzemeleri
Tarifimizin nasıl yapılır?

Bir düdüklü tencere yardımıyla etleri 15 dakika kesinlikle tuz atmadan haşlamamız yeterli olacaktır. Hem etlerimizin kara suyu çıkacak hem de pişme aşamasında mantarlar çabucak pişip etler sert kalmayacaktır. Haşlanan etleri suyundan süzüyoruz. Etlerimizi bir kenara alalım. Sıra geldi mantarlara. Bildiğiniz gibi mantar suyla temas ettiği zaman hemen kararan bir besindir. Bu yüzden ben yıkamanızı önermem. Nemli bir kâğıt havlu yardımıyla silebilirsiniz. Ama içinize sinmezse yıkayın. Temizlenen mantarların orta sap kısımları çıkarılarak doğranır. Pişirme kabımıza 1 çay bardağı sıvıyağ koyulur. Yemekli doğranmış kuru soğanlarımız ilave edilir. Kırmızı kapya biberlerimiz ve yeşil biberlerimizin çekirdeklerini temizledikten sonra ince ince doğrayıp kavrulan soğana ilave edelim. Aynı şekilde sarımsakları da minik, minik doğrayalım ilave edelim.

Bu aşamada domatesi eklemeden önce domates ve biber salçalarını karışıma ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar çevirelim. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri de ekledikten sonra domateslerin tadının çıkması için 5 dakika kadar kısık ateşte harmanlayalım. Artık mantarları da ilave etmenin zamanı geldi. Mantarlar eklendikten sonra ilk etapta suyunu bırakacaktır suyunu çekinceye kadar ağzı kapalı olarak pişirmeye devam edelim. Suyunu çeken mantarlara baharatlarımızı ve tuzu atalım. Etleri de ilave ettikten sonra yarım su bardağından biraz fazla sıcak suyu karışıma ilave edelim. Aşağı yukarı yarım saat daha pişirelim. Bütün malzemeler birbiriyle özleşsin. Yemeğimiz ne çok sulu ne de susuz olacağından dolayı az gelirse sıcak su ilave edebiliriz. Bu şekilde pişen yemeğimizi istersek minik güveç kaplarında istersek bir fırın kabında önceden ısıtılmış 180 derecelik fırınına alalım. Üzerleri kızarana kadar pişirelim. Yemeğin fırından çıkmasına 5 dakika kalınca arzu edersek üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpebiliriz. Bu şekilde daha lezzetli olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }