{ "title": "Güveç İlk Kullanımı", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/guvec-ilk-kullanimi.jpg", "date": "20.01.2024 03:36:04", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Güveç ilk kullanımı, güveçte pişen yemeklerin tadına varmanız için güveci uygun şekilde kullanmalısınız. Bildiğiniz gibi güveç özel bir killi toprakla üretilir. Değişik boyutlarda, tencere, tepsi gibi şekillerde olabilir. Hatta tek kişilik güveçlerde üretilir. Özellikle ilk kez kullanacağınız güveci bazı işlemlerden geçirmelisiniz. Hepimizin bildiği gibi güveçler sırlı ve sırsız olarak satışa sunuluyor. Ancak sırlı olanlarda sıvıyla temasta bu maddelerin erimemesi için bazen kurşun kullanıldığı da oluyor. Bu nedenle bunları fazla tercih etmemeniz ya da sağlıklı maddelerle sırlanmış olanları kullanmanız gerekir. Güveç yemeklerinde esas lezzeti sırsız olanlardan alabilirsiniz. Ancak bunları aldığınızda, güveç ilk kullanımı için bazı hazırlıklar yapmanız gerekiyor. Bunu nasıl yapacağınızı sizlerle paylaşmak istedik. Umarız güvecinizle lezzetli yemekler yaparsınız.

Güveç ilk kullanımı nasıl olmalı?

Güvecinizi yeni aldınız ve etli güveç yemeği yapmak için sabırsızlanıyorsunuz. Ancak ilk önce güvecinizi yağlayarak fırınlamanız gerekiyor. Bu aslında çok zor bir işlem değildir. Eskiden annelerimiz bunu mahalle fırınlarında yaptırırdı. Günümüzde bu fırınlar kalmadığı için, evinizde kendi fırınınızda yapacaksınız. Bunun için güvecinizin içini sıvı yağla iyice yağlayın. Eğer yağı güvecin dışına sürerseniz, daha sonra üzerinde lekeler kalacaktır. Buna dikkat edin. Güvecin büyüklüğüne göre yaklaşık 100-200 gram sıvı yağ işinizi görecektir. Bu arada fırınınızı da ısıtın. Güveci yağlanmış şekilde boş olarak fırına atın. Burada güveçteki yağ kızıncaya kadar bekletin. Daha sonra tezgâhın üzerine tencere altlığının üzerine alın. Güveçlerinizi kesinlikle ocaktan ya da fırından aldığınızda direkt olarak soğuk zemine koymayın. Bu güvecin birden çatlamasına yol açabilir. Her zaman tedbirli olun. Hiç bulamazsanız bir bezin üzerine yerleştirin.

Sıcak güvecin içindeki yağı bir bez ya da sünger yardımıyla iyice sıvayın. Bu şekilde yaklaşık 1 saat kadar güvecin soğumasını ve kendine gelmesini bekleyin. Ardından güveci güzelce yıkayın ve durulayın. Kuruması için ters kapatarak bekletin. Bu işlemi yaptıktan sonra her zaman güveci kullanabilirsiniz. Bunu sadece güveç ilk kullanımında yapmalısınız. Artık etli güveç yemeklerini, sebze yemeklerini, pilav çeşitlerini, çorbalarınızı, köftelerinizi bu lezzet veren kapların içinde pişirmeye başlayabilirsiniz. Bu zor olmayan işlemleri yapmayı ihmal etmeyin. Güveciniz bu şekilde daha da uzun ömürlü olur. Aksi halde ilk kullanımızda hemen çatlayabilir.
" } ] }