{ "title": "Güveç Kuru Fasulye", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/guvecte-kuru-fasulye.jpg", "date": "20.01.2024 15:44:51", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "
Güveç kuru fasulye: Kuru fasulye birçok kişi için eşsiz bir yemektir. Pilav ve kuru soğan eşliğinde kuru fasulye inanılmaz ve ayrılmaz üçlüdür. Yanında bir de turşu oldu mu yeme yanında yat. Türkiye'nin her yerinde küçük büyük ne kadar lokanta varsa hemen hemen hepsinde kuru fasulye pilav yapılıp sunulmaktadır. Kuru fasulye değip geçmemek gerekir her ne kadar kolay gözükse de herkesin yaptığı kuru fasulye beklenen lezzet olmayabilir. Kuru fasulyenin birçok çeşidini deneyen bir kişi olarak sizlere söyleyebilirim ki kuru fasulyeyi bir de güveçte yapmayı deneyin. Eğer tam bir kuru fasulye tutkunu iseniz güveç kuru fasulyeye bayılacaksınız. Fazla bir farkı yok düdüklüde pişiriyor gibi bütün malzemeleri hazırlayıp güvece koyuyorsunuz fakat güvecin o doğal toprak kokusu ile pişen kuru fasulye enfes bir lezzet alıyor. Sizlerle paylaştığım güveç kuru fasulyeyi deneyerek sevdiklerinize mükemmel bir ziyafet sunabilirsiniz.

Güveç kuru fasulye için gerekli malzemeler
Hazırlanışı: Güveç kuru fasulye için bir gün önceden kuru fasulyeyi bol soğuk suda ıslatıyoruz. Ertesi gün kuru fasulyeyi sudan alıp temiz su ile küçük bir tencereye alıp mir müddet haşlatıyoruz bu işlem sayesinde kuru fasulyenin gazını almış oluyoruz. Fasulyeleri haşlama süresi veremem fakat kabuğundaki kırışıklık geçene kadar haşlayabilirsiniz. Fasulyeler haşlanırken biz güveci ateşe alıyoruz ve yıkayıp süzdürdüğümüz kuşbaşını içerisine koyuyoruz. Etler suyunu bırakıp çekinceye kadar kavuruyoruz. Ardından sıvı yağı koyup doğradığımız kuru soğan ve sivri biberleri ekliyoruz. Bir müddette sebzelerle kavurup salçaları koyuyoruz. Daha sonra tuz, pul biber, karabiberi ekleyip haşlanmış sudan çıkardığımız kuru fasulyeleri güvece koyuyoruz. Bir kere karıştırıp sıcak suyu ekliyoruz.

Aman siz siz olun haşlanmış kuru fasulyeye soğuk su koymayın fasulyeleri geri diriltirsiniz ve pişme süresi çok uzar. Eğer müstakil bir evde oturuyor iseniz mutlaka bahçeye ocak kurun ve güveci orada yaktığınız odun ateşin de pişirin. Emin olun lezzetine doyamayacaksınız. Yoksa mecburen evde ocakta pişireceksiniz tıpkı benim gibi. Göz kararı suyunu ayarladığımız kuru fasulyeyi kısık ateşte yaklaşık saat pişirin. Arada kontrol edip suyunu az görürseniz ve hala pişmemiş ise bir miktar kaynar su ekleyebilirsiniz. Pişirdiğiniz kuru fasulyeyi pilav ve kuru soğan eşliğinde ya da güzel bir cacık ile servis yapabilirsiniz afiyet olsun.
" } ] }