{ "title": "Güveç Mangal", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/Guvec-Mangal-32.jpg", "date": "20.01.2024 17:41:50", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Güveç mangal, Son derece lezzetli olan güveç mangal yemeği emekli ve uzun süren bir tariftir. Eğer sizde bu lezzetli yemeği yapmak istiyorsanız, sabırlı olmanız gerekir. Önemli misafirler için ağır bir yemek olarak tercih edilebilir. Öte yandan bahçeli bir eviniz varsa ya da piknikte tüp, ocak gibi yemeği pişirebilecek bir şey yoksa tercih edilebilir. Güveç mangal ağır ağır ve ateş közü üzerinde toprak kapta piştiği için çok lezzetli ve sağlıklıdır. Dikkat etmeniz gereken bir diğer püf noktası ise güveç mangal yemeği hazırlarken kullanacağınız etin dana ya da kuzu eti olmasıdır. Dana ve kuzu eti güveç mangalda daha çabuk pişer, yumuşacık olur. Güveç mangal yaparken öncelikle mangal yapar gibi bol miktarda ateş yakın ve köz haline getirin. Pişireceğiniz bölgeyi güvecin boyutuna uygun olarak hazırlayın. Altındaki ateşin çok harlı olmamasına ve mangal güvecin dibinin tutmamasına dikkat edin. Şimdi birlikte güveç mangal yemeği hazırlığına geçelim.

Güveç mangal için gerekli malzemeler
Güveç mangal nasıl yapılır?

Öncelikle patlıcanları alacalı soyun ve küp doğrayın. En az bir saat tuzlu suda bekletin. Patateslerin, soğanların ve sarımsakların kabuklarını soyun ve küp-küp doğrayın. Uygun bir tavaya bir miktar da sıvı yağ koyun. Kuş başı doğradığınız etleri içine atıp çok az kavurun. Yeterli genişlikte olan güveç kapının en alt kısmına kavurduğunuz etleri koyun ve yayın. Tava içerisine bir miktar sıvıyağ koyun ve önceden tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanları süzün ve kuruladıktan sonra tavanın içerisine koyun ve bir miktar kavurun. Bu işlem patlıcanların güveç mangal da pişerken haşlanmış gibi olmasını önler. Bu şekilde hazırladığınız patlıcanlar güveç mangal yemeğinin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Doğradığınız patates ve soğanları güvecin üzerine ikinci kat olarak yerleştirin. Üçüncü kata patlıcanları yerleştirin patlıcanların üzerine ise sarımsakları çok az tuz ile erdikten sonra ekleyin biberlerin saplarını çıkardıktan sonra küp-küp doğrayıp patlıcanların üzerine koyun. En son katta ise domatesleri yuvarlak veya elma dilim şeklinde doğradıktan sonra en üst kata yemeğiniz üstünü kapatacak şekilde dizin. Küçük bir tavanın içine 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyun ve salçayı ilave edin. Yeterli miktarda karabiber ve tuz koyup karıştırın. 3 su bardağı su ilave edip kaynatın. Kaynadıktan sonra sosu yemeğin üzerine dikkatlice boşaltın. Üzerine güvecin kapağı ile hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Hazır olan mangal ateşinin üzerine alın ve ağır ağır pişirin. Güveç mangal yemeği patlıcan ve patatesler yumuşayıncaya pişmiş olacaktır. Mangaldan alıp sıcak servis ediniz. Güveç mangal yemeği hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }