{ "title": "Güveç", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/guvec.jpg", "date": "20.01.2024 11:00:37", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Güveç, kendine has lezzetiyle yemeklerin pişirildiği, özel bir killi topraktan yapılan pişirme kabıdır. Güveçler ocak üstü kullanımına uygun olabileceği gibi, fırında kullanabileceğiniz şekillerde de olabilir. Tek porsiyonluk pişirme kapları şeklinde ya da büyük ebatlarda üretilebilir. Hangisinde yemeğinizi pişirmeyi tercih ederseniz edin, hepsinde aynı lezzeti yakalayabilirsiniz. Bazı yörelerde yaygın şekilde kullanıldığını ve üretildiğini gördüğümüz güveçler, yemeğe verdikleri lezzetle tercih edilmeye devam etmektedir. Evlerimizde bile herkesin mutfağında bir tane de olsa güveç bulunur. Bu özel kaplarda pişirilen yemeğin lezzetine alışanlar, güveç yemeklerini daha fazla tercih ederler.

Güveç içinde pişirilen yemekler

Güveçte her türlü beyaz ve kırmızı et yemeklerini, bakliyat türlerini, sebze yemeklerini, çorbaları, deniz ürünlerini, pilavları bile pişirebilirsiniz. Güveç içinde kek bile yapan hanımlar vardır. Topraktan imal edildikleri için içerisinde pişirilen yemeklerinde lezzeti farklı oluyor. İster ocak üzerinde, isterseniz fırında güveç yemeği yaparken düşük ısı kullanmalısınız. Düşük ısıda pişirildiği içinde yemeklerin hazır hale gelmesi biraz zaman alıyor. Bu nedenle hanımlar bazen tembellik yapar, yemeklerini düdüklü tencere gibi kısa sürede pişirecekleri alternatifleri tercih ederler. Bu durumda kendilerini bu lezzetli yemeklerden mahrum bırakırlar. Sizlere zamanınız varsa, mutlaka güveç yemekleri yapmanızı tavsiye ederiz.

Güveç nasıl kullanılmalı?

Satışa sunulan topraktan imal edilmiş güveçler iki türde olur. Bunlardan biri sırlı olan, diğeri ise sırsız olandır. Sırlı güveçlerin iç yüzeyi sıvıyla, yemekle temas ettiği zaman erimeyen bazı maddelerle kaplanır. Bu maddelerin içinde kurşun gibi zararlı maddelerde olabileceğinden, bunları tercih etmenizi önermeyiz. Bu yüzden güveç almak istediğinizde, iç kaplamasının ne olduğuna dikkat etmelisiniz. İçi şeffaf ve parlak görünümde olanları pek tercih etmeyin. Diğeri yani sırsız olan güveç en doğal haliyle satışa sunulur. Ancak bu güveçleri ilk kullanımda bazı işlemlere tabi tutmanız gerekir. Güveci hiç kullanmadan içini bir bez yardımıyla silin. Bunun içinde güvecin boyuna uygun miktarda yağ koyun. Genellikle 100-200 gram yağ işinizi görecektir. Bu arada fırınınızı biraz ısıtın. Eğer yağınız katı yağ ise fırında sadece yağın erime süresi kadar beklemeniz yeterli olur. Sıvı yağ kullanacaksanız, yağın ısınması işlemin tamamlanması için yeterli olur. Daha sonra güveci fırından çıkarın. Mutfak tezgâhına alarak, yine bezle güvecin içindeki yağı iyice içine emdirin. Bu şekilde güveç 1-2 saat bekletilmelidir. Daha sonra sıcak suyla yıkayarak, işlemi tamamlayın. Güvecin ilk kullanımında bu işlemin yapılması gerekir. Daha sonraki kullanımlarında buna gerek yoktur.

Güveç ocağın üzerinde kullanılacaksa, kısık ateşte kapağı kapalı olarak kullanılmalıdır. Fırında güveç yemeği yaparken ağzına alüminyum folyo kapatabilirsiniz. Ancak fırında ağzı açıkken bile lezzetli güveç yemekleri pişirilebilir. Dikkat etmeniz gereken konulardan birisi de ister ocakta ister fırında kullanılan güveçleri sıcakken soğuk zemin üzerine koymayın. Mutlaka tencere altlığının ya da kuru bir bezin üzerine almanız gerekir. Çünkü sıcak soğuk farkı güvecin çatlamasına neden olabilir. Ayrıca güveç yemeği pişirdiğinizde arta kalan yemekleri içinde bırakmamalısınız. Güveçler koruma kabı olarak kullanılmamalıdır. Eğer güveçte sızıntı oluyorsa, mutlaka çatlağı var demektir. Bu güveçleri de kullanmamalısınız.

" } ] }