{ "title": "Güveçte Fasulye", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/guvecte-fasulyte.jpg", "date": "21.01.2024 16:10:57", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Güveçte fasulye, Güveçte fasulye yapılan fasulye yemekleri arasında en çok beğeni alan yemek çeşididir. Bu sebeple yapılan bu fasulye yemeği diğer yapılan fasulye yemeklerine oldukça büyük fark atar. Bu yemek yapılmadan bir gün önce hazırlığa başlanması gerekir. Bunun için akşamdan fasulyenin ıslatılması gerekir. En özel yemekler arasında olan güveçte kuru fasulye yemeğinin yanında yapılacak pilav ve soğan söğüş ile muhteşem bir akşam yemeği olur.

Güveçte fasulye için gerekli malzemeler
Güveçte Fasulye Nasıl Yapılır?

Öncelikle akşamdan kuru fasulyeyi soğuk su ile ıslatmak gerekir. Islanmış olan kuru fasulyeyi tencereye koyup, kısık ateşte haşlarız. Tabi haşlamak için tencereye koyacağımız su soğuk olmalı. Bir tarafta kuru fasulye haşlanırken, diğer tarafta ise güvecin içerisini güzel bir şekilde yıkayıp, yemek pişirmeye hazır ederiz. Güveci ateşe koyup, içerisine bir bardak sıvı yağı ilave ederiz. Daha sonra eti kuş başı küçük küçük doğrayıp, güvecin içerisine koyarız. Yavaş yavaş eti pişiririz. Ancak dana eti zor piştiği için içerisine bir çay bardağı kaynar su ilave ederiz. Bu suyu çekene kadar eti tek başına pişiririz. Bir tarafta da kuru fasulye haşlanmaya devam eder. İçerisinden bir tene alıp fasulyenin pişip, pişmediğini kontrol ederiz. Piştiği zaman ocağın altını kapatıp, suyunun içerisinde bekletiriz. Daha sonra pişen etlerin sertliğini kontrol ederiz. Bir taraftan da kuru soğanları soyup, ince ince doğrayıp, pişmekte olan etlerin üzerine ilave ederiz. Bu sırada yeşil biberi iyice yıkayıp ince ince doğrayıp, soğanların üzerine ilave ederiz. Kuru soğanların rengi dönene kadar yavaş yavaş kavurma işlemine devam ederiz.

Kavrulma işlemi tamamlanınca içerisine iki yemek kaşığı domates salçasını, bir yemek kaşığı biber salçasını ilave edip, kavurmaya devam ederiz. Salçalarda kavrulunca tuz, kara biber, pul biber, toz biberi de ekleyip, karıştırmaya devam ederiz. Bütün malzemeleri kavurduğumuzda içerisine sıcak suda bekleyen kuru fasulyeleri ilave edip kısa süre karıştırma işleminin ardından belli bir miktar sıcak su ekleyip, pişmesi için bırakırız. Ara sıra pişip, pişmediğini kontrol ederiz. Pişip belli bir kıvam alınca ateşi kapatıp, güvecin dinlenmesini bekleriz. On dakika bekledikten sonra güveçte kuru fasulye servise hazır hale gelir. Ayrıca bütün malzemeleri ekleyip suyunu koyduktan sonra odun ateşinde pişirme imkânınız varsa daha güzel olur. Çünkü güvece giren odun kokusu daha farklı bir lezzet elde edilmesini sağlar. En doğrusu da kuru fasulyeyi güveçte yapıyor isek odun ateşinde pişirmektir. Böylece ayrı bir lezzet ayrı bir tat oluşur. İmkâna göre pişirdikten sonra güveçte kuru fasulye yemeğe hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }