{ "title": "Güveçte Patlıcan Kebabı", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/guvecte-patlican-kebabi.jpg", "date": "21.01.2024 22:32:29", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Güveçte patlıcan kebap, Patlıcan sevenler özellikle de patlıcan kebap sevenler mutlaka güveçte de denemelisiniz. Oldukça lezzetli olan güveç de patlıcan kebap damak zevki olan ve yemek yemekten zevk alan kişiler için biçilmiş kaftandır. Patlıcan kebap yapmanın da birçok seçeneği vardır bunların içerisinde benim en çok sevdiğim güveçte kuzu eti ile olanıdır. Güveçte patlıcan kebap bazı ilerimizde çömlekte yapılmaktadır. Örneğin Nevşehir de ve ilçesi Ürgüp'te birçok açıdan turist çeken ve truzime büyük katkısı olan bu şehir. Kebap konusunda da oldukça zengindir. 2001'de bir Ürgüp gezimizde misafir olduğumuz Ayşe hanımın yaptığı ve tadına doyamadığımız güveçte patlıcan kebabı benim de özel misafirlerime sıkça yaptığım yemekler arasında yer almıştır. Denediğinizde sizlerin de çok beğeneceğinizden emin olduğum bu tarifi sizlerle paylaşıyorum ortalık fazla dağılmadan çok pratik bir şekilde yapabileceğiniz bir tariftir.

Güveçte patlıcan kebap için gerekli malzemeler
Güveçte Patlıcan Kebabı Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuzu kaburgaları kasabınıza küçük parçalara ayırmasını istiyorsunuz. Kaburgaları yıkayıp bir süzgeçte suyunu süzmeye bırakıyoruz. Ardından kuru soğanları söğüş şeklinde doğrayıp güvecin alt kısmına diziyoruz. Daha sonra kabuklarını soyduğumuz iki adet domatesi iri küpler şeklinde doğrayıp soğanların üzerine diziyoruz. Daha sonra suyunu süzdüğümüz kaburga etlerini domateslerin üzerine diziyoruz. Ardından yıkadığımız sivri biberleri de iri iri doğrayıp etlerin üzerine diziyoruz. Geriye patlıcanlar kalıyor onları da çizgili pijama şeklinde soyup iri iri doğruyoruz ve biberlerin üzerine diziyoruz patlıcanları dizerken aralarına soyduğumuz sarımsakları bütünü ile serpiyoruz. Ayrı bir yerde bir kâseye sıvı yağ, salça, tuz, pul biber, karıştırıp hazırladığımız güveçteki sebzelerin üzerine gezdiriyoruz. Üzerine 1,5 su bardağı su ekleyip kalan bir adet domatesi halka şeklinde dilimleyip güvecin üzerine diziyoruz. Varsa güvecin kendi kapağı ile yoksa alüminyum folyo ile güvecin ağzını kapatıyoruz. Varsa mahallenizde taş pişirim fırınlarına gönderip güveçte patlıcan kebabınızı pişirebilirsiniz. Yoksa önceden ısıttığınız 250 derece fırında yaklaşık 2 pişirin. Piştikten sonra güveci hiç karıştırmadan bir köşesinden başlayarak servis yapabilirsiniz. Kaşığı bir köşeden daldırıp dibine kadar ulaşarak kebaptan alır iseniz güvece sıra ile dizdiğimiz tüm malzemelere ulaşabilirsiniz afiyet olsun.

" } ] }