{ "title": "Güveçte Sütlaç", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/Guvecte-Sutlac-25.jpg", "date": "20.01.2024 04:57:31", "author": "Erkan Kar", "article": [ { "article": "
Güveçte Sütlaç, İyi bir güveçte sütlaçta nelerin olması gerektiğini ve güveçte sütlaç için gerekli kıvamın nasıl yakalanacağını anlatacağız. Güveçte sütlaç hazırlanması oldukça kolay olan bir tatlı türüdür. Oldukça besleyici yanı bulunan güveçte sütlaç aynı zamanda da bol protein içeren bir tatlıdır. Bu özelliği sebebi ile güveçte sütlacın oldukça sağlıklı bir tatlı türü olduğunu rahatlıkla söylemek mümkündür. Güveçte sütlaç özellikle de çocuklarınızın süt içme alışkanlığı edinmemesi halinde alternatif olarak sunabileceğiniz önemli bir tatlı türüdür. Süt içmek istemeyen çocuğunuza sütlaç yedirebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun günlük gerekli olan protein ihtiyacını bu tatlı sayesinde kolaylıkla sağlamış olursunuz. Güveçte sütlacın bu yönü ile diğer tatlılardan daha sağlıklı bir yanı bulunduğunu rahatlıkla belirtebiliriz.

Sütlaç kelimesi Türk Dil Kurumu tarafından ünlü düşmesi yaşayıp yeni bir isim almış kelimedir. Bu kelimenin aslı sütlü aş yani sütlü yemek anlamına gelmektedir. Bu sebepten ötürü sütlaç bir tatlı olmasından öte bir yemek olarak adlandırılmıştır. Bu durumun en temel sebebi ise yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi besleyici yönünün bulunmasıdır.

Güveçte Sütlaç İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Üzerini Süslemek için
Güveçte sütlaç Nasıl Yapılır?

İlk olarak yapışmayan ve yanmayan bir tencere tercih etmeniz gerekir. Eğer böyle bir tencere tercih etmeyecekseniz ocağınızın üzerine tencerenizi almadan önce dibini bir miktar sudan geçirmeniz gerekir. Aksi takdirde sütlacın dibinin tutması daha kolay olur. Ocağa almış olduğumuz tenceremizin içerisine ise yaklaşık olarak 3 su bardağı kadar suyu koyarak kaynamasını bekleyiniz. Pirinçlerimizi tatlımızı yapmadan önce ayıklayıp yıkamamız gerekir. Bunu yaptıktan sonra ısınmış olan suyun içine pirinçlerimizi bırakmamız gerekir. Kaynamış suyun içine koyduğumuz pirinçleri kısık ateşte uzun bir müddet pişiriniz. Pişirme esnasında güveçte sütlaç dibine yapışmaması adına sürekli olarak karıştırmanız gerekmektedir.

Pirinçlerimizin iyice suyunu çekmiş olduğunu gördüğünüzde ise artık sütünü ilave etmeniz gerekir. Süt eklendikten sonra ise yaklaşık olarak 5 dakika beklemeniz gerekir. Son kısmında ise şekerini içine katmamız gerekir. Şekerin iyice eridiğini görünceye kadar karıştırmanız gerekmektedir. Artık dibini kapatıp son kez dibinden olacak biçimde bir kepçe yardımı ile karıştırmanız gerekir. Aksi halde dibine yapışma ihtimali yüksektir. Daha sonra sütlacımız küçük güveç kaselerine kâsede bir parmak boşluk kalması şartıyla boşaltılır. Güveç kaseleri bir fırın tepsisine dizilir ve fırın tepsinin dibine bir miktar su konulur. Daha önce ısıtılmış olan 200 derecelik fırında üstü kızarana kadar ya da yaklaşık 10 dakika kadar pişirilir. Güveçte sütlacımızı belirli bir süre beklettikten sonra üzerine ceviz ve tarçın serperek servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun diyelim.
" } ] }