{ "title": "Sebzeli Kuzu Güveç", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/sebzeli-kuzu-guvec.jpg", "date": "19.01.2024 20:13:15", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Sebzeli Kuzu Güveç, güveç denildiği zaman herkesin aklına et ya da tavuk eti gelir. İsteğe göre kuşbaşı et, bütün tavuk et, tavuk baget, kuzu incik ya da pek çok çeşitteki et seçenekleri ile istediğiniz sebzeleri ekleyerek nefis ve lezzetli güveç yemekleri hazırlayabilirsiniz. Ancak güveç pişirirken en baştaki ana sebzeler ise soğan, biber, domates ve patates vazgeçilmezdir. Özellikle protein bakımından oldukça zengin olan bir yemek çeşididir. Çünkü patates ve kuzu etindeki protein ile oldukça besleyici ve sağlıklı bir yemektir. Güveç çoğunlukla ocağın üzerinde pişirilirken bazı yerlerde ise odun ya da taş fırında pişirme olanakları da bulunmaktadır. Ayrıca odun ateşinde pişirilen her türlü yemek çok daha lezzetli olmaktadır. Aslında güveç pişirmek herkese göre basittir, ancak malzeme dizilişini sırasına göre uyguladığınız zaman daha iyi sonuç alırsınız. Eğer sebzeleri alta ve eti üste yerleştirirseniz, istediğiniz kıvamda et pişmez. Fakat temelde kuzu etini alta onun üzerine patates ve diğer sebzeleri döşeyerek pişirdiğinizde bütün malzemelerin suyu etin daha güzel pişmesine ve daha çok lezzetli olmasını sağlamaktadır. Bu muhteşem kuzu güveci isterseniz kendi ailenizle isterseniz özel konuklarınıza hazırlayarak bu nefis yemeğin tadını çıkarabilirsiniz.

Sebzeli Kuşbaşı Güveç İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Sebzeli Kuşbaşı Güvecin Nasıl Yapılır?

Öncelikle güvecin en alt taban kısmına kuşbaşı doğranmış olan kuzu etlerini düzgün bir şekilde yayılımını sağlayalım. Daha sonra kuru soğanları piyazlık olacak şekilde doğrayın ve kuşbaşı etin zerine serpelim. Eğer arpacık soğan kullanacaksanız onları etin üzerine bütün olarak atmanız daha iyi olacaktır. Sarımsakları ayıklayalım ve onları da güvecin içerisine ekleyelim. Ardından patateslerin kabuklarını soyalım ve yarım parmak boyunda olacak şekilde dörde ya da altıya bölelim, domatesleri de aynı şekilde ister kabuğunu soyalım isterseniz soymadan dörde bölerek güvecin içerisine döşeyelim. Daha sonra bütün malzemelerin üzerine tuzunu, kırmızı pul biberini ve karabiberini serpelim. En son sivri biberleri güvecin üst kısmına yerleştirin ve tereyağını küçük parçalar şeklinde koyalım ve suyunu ekledikten sonra ağzını alüminyum folyo ya da yağlı kâğıt ile kapatalım. Güvecin ağzını yağlı kâğıt ile kapatırsanız açılmaması için etrafını bir ip ile bağlayın. 150 dereceye ayarladığınız fırında yemeği yaklaşık olarak 2,5 saat kadar pişirin. Pişirme işleminden sonra güveci yarım saat dinlendirin ve servis için sunum aşamasına hazırlayın.

Afiyet olsun.
" } ] }