{ "title": "Taş Fırında Güveç Tarifi", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/Tas-Firinda-Guvec-Tarifi-21.png", "date": "20.01.2024 14:58:55", "author": "Nimet Öğüt", "article": [ { "article": "Taş fırında güveç tarifi, çocukluğumdan beri yapılan yemektir. Bizim yörede güveci odun ateşinde pişirmek için taş fırınına götürürler. Taş fırında 2 saat kendi buharıyla yavaş yavaş pişer. Taş fırında güveçte önemli nokta etin güvece koymadan önce eti mühürlemektir. Eti tencerede az bir yağla kavurma işlemine mühürleme diyoruz. Eti mühürledikten sonra güvecin en alt kısmına koymak gerekmektedir. Böyle yapınca et birbirinden ayrılarak lokum gibi pişmektedir. Yaz aylarında güveç bizim yörede çok yapılmaktadır. Piştikten sonra o toprak kokusunu hiçbir şeye değişmem. Yanına pilav ve semizotundan yapılan cacık nefis bir menü olarak sunabilirsiniz. Şimdi size taş fırında güveç tarifini vereceğim. Şimdiden afiyet şifa olsun. İyi günler diliyorum.

Taş fırında güveç tarifi için gerekli malzemeler
Taş fırında güveç tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle etimizi yıkayıp, tencereye koyalım. Et kısık ateşte beş dakika kadar pişirelim. Suyunu çekince hafif yağla eri mühürleyelim. Mühürlediğimiz eti güvecin en alt kısımda koyalım. Patlıcanları alacalı şekilde soyalım. Ardından patatesleri soyup biraz büyük olacak şekilde küp-küp doğrayalım. Domates, biber ve yeşil fasulyeleri de yıkayıp doğrayalım. Etin üzerine önce sırasıyla yeşil fasulyeyi, patatesi, biber, kuru soğanı ve sarımsağı koyalım. En sonda domatesi ilave edelim. En üste zeytinyağı ve domates salçasını bir kâseye alın salça ezilene kadar karıştıralım. Kâseye tuz ve pul biberi ve su ekleyelim güvece dökelim. En son olarak da tereyağını parça parça güvecin üzerine dizelim. Güvecin kapağına alüminyum folyo kapatarak. Taş fırına gönderebilirsiniz. Taş fırında güveç iki saatte pişmektedir. Güveç piştikten sonra geniş bir kaba güveci boşaltarak harmanladıktan sonra servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet şifa olsun.
" } ] }