{ "title": "Tavada Güveç", "image": "https://www.guvec.gen.tr/images/Tavada-Guvec-42.jpg", "date": "22.01.2024 01:25:38", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Tavada güveç; Güveç, kelimesi aslında yemeğin pişirildiği kabın ismidir. İçerisinde yapılan yemekte adını kabından almaktadır. Topraktan yapılan ve ısıyı geçirgen özelliği sayesinde fırınlarda rahatlıkla kullanılan güveç tenceresi veya tavası güveç yemeğinin asıl lezzetini almasını sağlayan bir kaptır. Yani güveç, yemek pişirmekte kullanılan ağzı geniş özel toprak kap demektir. Türk mutfağında bu kabın içerisinde pişirilen yemeklerin genel adıdır. Ülkemiz mutfağı Türk mutfağında çok sayıda güveç çeşidi bulunmaktadır. Etli çeşitlerinden sebzeli çeşitlerine hatta tavuk eti çeşitlerine ve deniz mahsullerine varıncaya kadar envai çeşitte yapılabilmektedir. Özellikle ülkemizde en sık kullanıldığı yerler Çorum, Kayseri, Kütahya, Sivas, Aydın, Balıkesir şehirleridir. Güveç yemekleri asıl olarak balkan ülkelerinin hepsinde bilinen ve yapılan yemeklerdir. Tavada Güveç, severek yediğimiz o yüzdende sürekli olarak yaptığımız yemeklerin başında gelir. O yüzdende bugün sizlere tavada güveç tarifini vereceğim.

Tavada Güveç İçin Gereken Malzemeleri
Tavada Güveç yemeği nasıl yapılır?

Öncelikli olarak güveç yemeğimizde kullanılacak tüm sebzelerin yıkanarak doğranması gerekir. Burada boyutları sizin damak lezzetinize göre değişiklik gösterebilir. Daha sonrasında etimizin kuşbaşı şeklinde ama zeytin büyüklüğünde doğranması gerekir. Tüm malzemeler doğrandıktan sonra tavanın içerisine etler konularak bir miktar su ile pişirilebilir. Veya isteğe bağlı direk yerleştirilebilir. Bu tamamen damak tadınıza bağlı bir durumdur. Çünkü tavada güveçte kullanılan toprak güveç etin kolay pişmesini sağlar. Tavanın içerisine önce kuşbaşı etler yerleştirilir. Daha sonrasında üzerine doğranmış domatesler eklenir ve sıra ile patlıcan, biber, soğan, sarımsak malzemeleri tava içerisine döşenerek bir bardak su eklenir ve salçalar bir kâse içerisinde az bir su ile eritildikten sonra içerisine baharatlar eklenerek tavada güvecin üzerine eşit şekilde dağıtılarak dökülür. Daha sonrasında hazırlanan tavada güveç ocak üzerinde kaynamaya bırakılır ve kaynadıktan sonra ortalama yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir. Artık tavada güvecimiz hazır ve servis edilebilirdir. Türk mutfağında güveç yemeklerinin yanına genellikle pilav cacık ayran veya turşu konularak servis edilmesi vardır. Hepsi güveç yemeği ile özdeşleşmiştir.

Afiyet olsun.

" } ] }