Çömlekte Güveç

Çömlekte güveç, Çömlekte güveç yapılan çok güzel yemekler arasında olup, biraz emek isteyen bir yemek çeşididir. Bu çömleğinde yapılan yemek üzerinde ayrı bir lezzet katması önemli bir gerçektir. Çömlek sayesinde yemekte değişik bir aroma ve bir tat meydana gelir. Bu çömlek doğal koşullarda üretildiği için, içinde yapılan yemekte ayrı bir fark yaratacaktır.
Sağlık açısından da en çok çömlek içinde yemek yapılması hem bizim hem de ailemiz için daha sağlıklı olacaktır. Yapılan tencere yemeklerine göre daha güzel ve özel bir yemek oluşur. Ayrıca çömlekte yapılacak birçok yemek çeşidi vardır. Önceki zamanlarda insanlar hep yemeklerini çömlekte yapıp, odun ateşinde pişirdikleri için doğal beslenerek sağlıklı yaşamışlardır. Yapacağımız yemeği yaz mevsiminde taze sebzeler ile yaparsak daha lezzetli olur. Şimdi çömlekte güveç tarifi anlatalım.

Çömlekte güveç malzemeleri

  • Bir kilo yağsız kuşbaşı et
  • Bir kilo patlıcan
  • Üç adet orta boy kuru soğan
  • Dört adet domates
  • Dört adet yeşil biber
  • Belli miktar su
  • İki yemek kaşığı domates salçası
  • Bir yemek kaşığı margarin
  • Bir baş sarımsak
  • Bir bardak sıvı yağ
  • İki yemek kaşığı tuz
  • Bir tatlı kaşığı pul biber

Çömlekte güveç nasıl yapılır?


Bu yemek özel günlerde özel misafirlere yapılacak ve kendilerini özel hissetmelerini sağlayacak en özel yemekler arasında yer alır. Öncelikle bu yemeğe başlarken patlıcanları ara ara soyup küp-küp doğrayalım.
Daha sonra ise doğradığımız patlıcanları ılık suya atıp, içine bir yemek kaşığı tuzu koyup; patlıcanın acı suyunun alınmasını sağlarız. Şimdi ise domatesleri soyup, küp-küp doğrayıp, geniş bir leğenin içerisine koyarız. Sonrasında ise kuru soğanları soyup ince ince doğrayalım. Doğradığımız soğanları leğende bulunan domateslerin üzerine koyarız. Şimdi bir baş sarımsakları soyup ikiye bölerek soğan ve domatesin üzerine ekleriz. Sonra yağsız etleri küp-küp ya da ince uzun uzun kolay pişecek şekilde doğrayıp, hazırladığımız karışımların üzerine ekleriz. Şimdi ise yeşil biberi yıkayıp, ince ince doğrayıp; diğer karışımların içerisine ilave ederiz. Hazırladığımız karışıma tuz ve pul beri ilave ederiz. Daha sonra bu karışımı güzel bir şekilde karıştırırız. İyice karıştırdığımız güveç karışımını bir kenarda bekletirken; çömleği iyice yıkayıp tabanını yağlayarak karışım pişerken dibine tutmasını engellemiş oluruz. İsteğe göre çömleğin tabanına iç yağda koyabiliriz. Böylece daha lezzetli bir güveç elde ederiz.

Hazırlanan karışımı çömleğin içerisine boşaltıp, en üst kısmına domatesin bir tanesini yuvarlak yuvarlak dilimleyip, üzerini kapatırız. Sonra güvecin üzerine salçayı bir bardak su ile sulandırıp, karışımın üzerine boşaltırız. Daha sonra da üzerine margarin ve sıvı yağı koyup, üzerine gelene kadar su ilave ederiz. Daha sonra çömleğin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, pişmeye hazır hale getiririz. Ocakta içindeki et pişene kadar pişiririz. Ancak odun ateşinde veya köz üstünde pişirmek en doğrusu olur. Böylelikle en doğal şekilde yemeği pişirmiş oluruz. Bunun için mangalın içine odunu koyup, ateşle yakarız ve üzerine çömleği koyup, pişmeye bırakırız. Ara sıra odun atıp, pişene kadar bekleriz. Bu pişme süresinde arada bir çömlekte bulunan güveçten alıp, pişip pişmediğini kontrol ederiz. Böylece odun kokusu da güvece işleyip, daha lezzetli olmasını sağlarız. Ayrıca iki saat kadar az alevli odun ateşinde ağır ağır pişmesi daha lezzetli olmasını sağlar. Çömlekte güveç hazır, yanına da yapılacak cacık ile şahane bir sunum olur. Misafirlerimizle yiyeceğimiz kalabalık sofraların en güzel yemeği servise hazır. Ayrıca bu yemeği evde hazırlayıp, pikniğe gittiğimiz yerde de pişirip, yiyebiliriz.

Afiyet olsun.

21.01.2024 23:22:01
Çömlekte Güveç ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çömlekte Güveç Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çömlekte Güveç"
Bende yaptım herkese tavsiye ederim
ipek . 05.02.2018

Güveç İlk Kullanımı

Güveç ilk kullanımı, güveçte pişen yemeklerin tadına varmanız için güveci uygun şekilde kullanmalısınız. Bildiğiniz gibi güveç özel bir killi toprakla üretil...
Devamını Oku

Fırında Güveç

Fırında Güveç, Anadolu insanlarının mutfaklarında mutlaka bulunan güveç çanağında pişen yemeklerin lezzeti bir başka oluyor. Güvecin içerisinde hazırlanan ye...
Devamını Oku

Dana Etli Güveç

Dana etli güveç, yemeği mevsiminde yetişen sebzelerle yapılır. Türk mutfaklarının vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok sağlıklı ve çok besleyicidir. Etleri...
Devamını Oku

Küçük Güveçte Et

Küçük Güveçte et, tarifi tüm ana yemeklerin yanı sıra tek kişilik olarak hazırlanan küçük güveçlerin içerisinde hazırlanan et, sebzeler ve baharatlar ile eşs...
Devamını Oku

Patlıcan Güveç

Patlıcan Güveç, Patlıcan Sağlık bakımından oldukça faydalı bir sebzedir. 100 Gram patlıcanda 24 kalori, 1,1 gram protein, 2 gram yağ, 5,5 gram karbonhidrat b...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides Güveç Tarifi

Dondurulmuş karides güveç tarifi, deniz canlısı olan karidesten yapılmaktadır. Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde olabilir. Karidesin denizlerde ve tatl...
Devamını Oku

Tencerede Güveç

Tencerede Güveç, Severek yaptığımız ve yediğimiz güveç yemeği bilindiği gibi yalnızca topraktan yapılmış olan pişirecekler de yapılmaz. Tencerede de istenile...
Devamını Oku

Güveçte Et Yemekleri

Güveçte et yemekleri hem lezzet hem de sunum bakımından diğer et yemeklerinden çok farklıdır. Yemek güveçte piştiği içinde sağlıklıdır. Güveç içerisinde sebz...
Devamını Oku

Ocakta Güveç

Ocakta güveç, ocakta güveç yapımı kolay ve lezzetli yemek tariflerindendir. Damak tadına göre sebzeli tavuklu etli kıymalı yapılabilir her biri birbirinden l...
Devamını Oku

Taş Fırında Güveç Tarifi

Taş fırında güveç tarifi, çocukluğumdan beri yapılan yemektir. Bizim yörede güveci odun ateşinde pişirmek için taş fırınına götürürler. Taş fırında 2 saat ke...
Devamını Oku

Düdüklüde Güveç Tarifi

Düdüklüde Güveç Tarifi, Güveç yemeği, ülkemiz yörelerinde değişik şekillerde pişirimi olan bir yemek türüdür. Güveç yemeği, özellikle güveç yemeği için ...
Devamını Oku

Etli Mantarlı Güveç

Etli mantarlı güveç, Güveç özel kil karışımı bir topraktan imal edilen pişirme kabıdır. Mutfaklarımızda çok sık kullanılan bir pişirme kabı olmadığı aşi...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Güveç

Fırında tavuk güveç hem lezzetli bir tavuk yemeği hem de lezzetli bir güveç tarifidir. Fırında pişen her yemek lezzetli oluyor. Ancak güveçte pişirilmiş olan...
Devamını Oku

Güveç

Güveç, kendine has lezzetiyle yemeklerin pişirildiği, özel bir killi topraktan yapılan pişirme kabıdır. Güveçler ocak üstü kullanımına uygun olabileceği gibi...
Devamını Oku

Patatesli Güveç Tarifi

Patatesli güveç tarifi, Patatesli güveç yapılan çok güzel yemekler arsında olup, yapımı çok kolay olan bir yemek çeşididir. Bu güveç sayesinde yapılan yemek ...
Devamını Oku

Güveçte Et Sote

Güveçte Et Sote; Evet bayanlar vazgeçemediğimiz ve sıkça tükettiğimiz eti bugün de güveçte pişirelim eminim çok beğeneceksiniz. Hemen tarifimi vermeye başlay...
Devamını Oku

Arpacık Soğanlı Güveç

Arpacık Soğanlı Güveç, Yapımı basit ve bir o kadar lezzetli olan arpacık soğanlı güveç sizin vaktinizi fazla almadan güzel bir yemek yapmanızı sağlayaca...
Devamını Oku

Fırında Patlıcan Güveç

Fırında patlıcan güveç, Patlıcan bütün yemeklere ayrı bir güzellik katan bir sebzedir. Her yemeğe ayrı bir tat, ayrı bir görsellik katar. Patlıcan güveç yeme...
Devamını Oku

Güveç Tatlıları

Güveç Tatlıları, Ülkemizdeki insanların tatlıya düşkünlüğü bilinir. Bazı yörelerin kendi adını verdiği tatlıları bile vardır. Tatlılar hem lezzetleri ile hem...
Devamını Oku

Fırında Dana Etli Güveç Tarifi

Fırında Dana Etli Güveç Tarifi, Dana etinin sebzeler ile özleşerek piştiği ve toprağın doğal yapısı ile hazırlanan ve mis gibi toprak kokusu ile pişen g...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Güveç İlk Kullanımı
Fırında Güveç
Dana Etli Güveç
Küçük Güveçte Et
Çömlekte Güveç
Son Forum Konuları
Göynükten İçi Kara Güveç Almıştım
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024