Dana Etli Güveç
Dana etli güveç, yemeği mevsiminde yetişen sebzelerle yapılır. Türk mutfaklarının vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok sağlıklı ve çok besleyicidir. Etleri lokum gibi tadı da harika oluyor. Herkes dana etli güveci çok seviyor. Bol vitaminli, mineralli ve protein deposudur. Vücuda kuvvet ve enerji verir. Çocuklar için de çok sağlıklı bir yemektir.
Güvecin yanında pilav da olunca süper bir menü oluyor. Yapmanızı tavsiye ederim. Güveç yemeği toprak güveç kapta da yapılır, normal tencerede de yapılabilir. Güveç, etli sebzeli ya da sade sebzeli olarak yapılır. Hazırlanan güveç arzuya göre ocak üzerinde ya da fırında pişirilir. Ocak üzerinde pişen güveç ile fırında pişen güveç arasında, pişme süresinde ve lezzetinde bir fark olmaz. Yapılan güvecin pişme süresi kullanılan etin çeşidine göre 1-2 saat arasında değişebilir. Kuzu etiyle yapılan güveç ocakta 1 saatte pişer, dana etiyle yapılan güveç 1,5 saat arasında pişer. Bu güveci yaparken hiç su kullanmadan ocak üzerinde pişirdim. Çok güzel oldu. Ama siz sulu ya da susuz olarak da pişirebilirsiniz.
Dana etli güveç tarifinin malzemeleri- Yarım kilo dana kuşbaşı,
- 2 tane patlıcan,
- 2 tane kabak,
- 2 tane orta boy patates,
- 4 tane orta boy domates,
- 4 tane yeşil biber,
- 1 baş sarımsak,
- 2 baş orta boy kuru soğan,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 çorba kaşığı dolusu salça,
- 1-1,5 tatlı kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber,
- 1 çay kaşığı kadar kimyon,
- 1 çay kaşığı kadar toz karabiber,
- 1 su bardağı soğuk su
Dana etli güveç tarifi nasıl yapılır?
İlk önce etlerimizi yıkayalım ve düdüklü tencerede 1,5 bardak su ilave edelim.
15-20 dakika kadar pişirelim. Sonra etlerin suyunu süzelim. Patlıcanları soyalım ve tuzlu su dolu kabın içine yemeklik şeklinde doğrayalım. Sonra patatesleri ve kabakları soyalım ve soğuk su dolu bir kabın içine doğrayalım. Daha sonra yeşil biberlerin içlerini çıkarıp yemeklik şeklinde doğrayalım. Soğanı da aynı şekilde yemeklik olarak doğrayalım. Domateslerin kabuklarını soyalım ve küp-küp doğrayalım. Daha sonra sarımsakları kabuklarından ayıklayıp, bir diş sarımsağı doğrayalım. Sonra güvecimizi ocağa alalım ve önce soğanları sıvı yağ da çok az kavuralım.
Daha sonra sırası ile önce dana kuşbaşı etlerimizi koyalım. Sonra üzerine patatesleri ve kabakları koyalım. Bu aşamada yeşil biberin yarısını, tuzun yarısını, kimyon, karabiberi ve de domatesin yarısını ilave edelim. Her sırayı muntazam bir şekilde kaşıkla düzelterek sebzeleri ilave edelim. Domatesten sonra patlıcanları, sonra kalan yeşil biberleri ve en üstüne de kalan domatesleri her tarafı örtülecek şekilde yayalım. Daha sonra kalan tuzu ilave edelim. Sonra 1 su bardağı soğuk su ile inceltilmiş salçayı ilave edelim. Tencerenin kapağını kapatalım ve orta hareketli ocağa koyalım. Kaynamaya başlayınca en ufak ocağa ve en kısık ayara getirelim. Kapağı kapalı bir şekilde 45-50 dakika daha pişirelim. Dana etli güveç yemeğini en az 1-2 saat dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yaparsanız daha lezzetli oluyor.
Afiyet olsun.
21.01.2024 11:17:01
Dana Etli Güveç ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|