Güveç nasıl yapılır, güveç sevilen yemek tariflerinden biridir. Güveç yemekleri çok iyi pişmiş lezzetli yemeklerdendir. Güveçte en çok yapılan yemekler et yemekleri tavuklu yemekler sebzeli yemekler fasulye nohut gibi yemeklerdir. Herkes tarafından sevilen bu yemekler damak tadına göre sebzeler ve et ya da tavuk kullanılarak yapılır. Özellikle et yemekleri için güveç vazgeçilmezdir.
Çünkü et geç pişen bir yiyecektir. Güveçte ise lokum gibi pişmiş lezzetli et yemekleri yapmak mümkündür. Kemikli et çeşitleri pirzola kaburga da güveç içinde yapılan ve oldukça lezzetli olan yemek çeşitlerindendır. Güveç yemekleri yanına pilav ve salata yaparak güzel menüler hazırlanabilir. Şimdi güveçte lezzetli bir et yemeği tarifine bakalım.
- 1 kilo dana pirzola
- 100 gram kuyruk yağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3-4 adet patlıcan
- 2 adet kuru soğan
- 4-5 tane biber
- 4 diş sarımsak
- 3 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
Güveç nasıl yapılır?
Güveç yapılırken ilk olarak pirzola etler mühürlenir. Bunun için etler güveç içerisine alınır üzerine kuyruk yağı eklenir ve yüksek ateş de suyunu salmaması için karıştırarak beş dakika kadar mühürlenir ve altı kapatılır. Ardından patlıcan soğan ve sarımsaklar soyulur. Patlıcan birkaç çizgi şeklinde soyulur.
Küp küp doğranarak güvece eklenir. Ardından biberler ve domatesler doğranarak eklenir. Bir çay bardağı su ile salça ezilir. İçerisine baharatlar ve tuz atılır güveç in üzerine eklenir. Bir kaşık tereyağı eklenir. Güvecin kapağı kapatılır ve İki yüz derece ev fırının ya da dışarıda ekmek fırınlarına verilir. Yaklaşık bir buçuk saat kadar kapağı kapalı pişirilir. Ardından kapağı açılarak on beş dakika daha kızartılır ve fırından alınıp servis edilir.
Afiyet olsun.