Güveç Yemekleri

Güveç yemekleri, yemek pişirmek için kullanılan, ağzı geniş, topraktan yapılmış bir pişirme kabı olan güveç ile farklı yemekler pişirilebilir. Etli, tavuklu, sebzeli ya da balık yemekleri yapılabilir. Bunların yanı sıra pilav gibi yemek çeşitlerinin pişirilmesinde de güveç kullanılabilir. Çorum, Kayseri, Kütahya, Sivas, Afyon, Balıkesir, Beypazarı gibi bölgelerde güveç yemekleri yaygın şekilde yapılmaktadır.
Güveç yemekleri özel günlerde ana yemek olarak tercih edilebilir. Malzemeler önceden bir tencerede pişirilip güvece yerleştirildiğinde kısa sürede pişmesi sağlanabilir. Ancak eğer malzemeler direkt olarak güvece konulup, pişecekse en az 5 saat kısık ateşte ya da fırında pişmesi gerekebilir. Bu süre kullanılan malzemelerin pişme süresine bağlı olarak değişebilir.

Sebzeli güveç için gerekli malzemeler

  • 1 kilo dana kuşbaşı
  • Yarım kilo yeşil fasulye
  • 2 tane orta boy patates
  • 2 tane orta boy havuç
  • 2 tane orta boy kabak
  • 2 tane kuru soğan
  • 2 tane kırmızı biber
  • 2 tane orta boy patlıcan
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz, kekik, kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar sıvıyağ

Sebzeli güveç nasıl yapılır?


Sebzeli güveç için patates, kuru soğan, kabak, havuç ve domatesin kabukları soyularak uygun şekilde doğranır. Malzemelerin büyüklüğüne bağlı olarak dörde bölünmesi yeterli olur. Patlıcanın kabukları alacalı soyulur ve yine dörde bölünür. Fasulyeler ayıklanıp verev şekilde kesilir.
Hafif yapın içinde kuru soğan, iri doğranmış kırmızıbiber ve havuçlar kavrulur. Kavrulan malzemeler güvecin tabanına yayılır. Kuşbaşı et yine hafif şekilde sotelenir ve güveçteki malzemelerin üzerine yayılır. Diğer malzemelerle güvecin üzeri doldurulur. Üzerine baharatlar, sarımsaklar ve tuz eklenir. Güvecin ağzı bir folyo ya da kapakla kapatılarak kısık ateşte ya da orta ısıda bir fırında yaklaşık 4-5 saat pişirilir.

Afiyet olsun.

Mantarlı güveç için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo mantar
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 2 tane orta boy domates
  • 5 tane sivribiber
  • 4 diş sarımsak
  • 2 tane defne yaprağı
  • Karabiber, tuz
  • Sıvıyağ
  • Üzeri için kaşar rendesi
Mantarlı güveç nasıl yapılır?

Mantarlar güzelce yıkandıktan sonra kurulanır. Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulup ince doğranır. Ardından sıvıyağda kavrulur. Mantarlar yarım halka şeklinde doğranarak kavrulan malzemelere eklenir. Biberler ve domatesin kabukları soyularak ince doğranır ve kavrulan malzemelere eklenerek kavrulur. Üzerine tuz, defne yaprağı ve karabiber ilavesi yapılır. Hepsi bir de 2-3 dakika kadar daha kavrulup ocaktan alınır. Malzemelerin tümü bir güvece ya da ufak tek kişilik güveçlere paylaştırılır. Fırın 180 derecede ısıtılıp sıcak fırına güveç verilir. Yarım saat kadar pişirildikten sonra üzerine kaşar rendesi eklenir. Kaşarlar kızarınca güveç fırından alınır ve servise sunulur.

Afiyet olsun.

Güveçte pastırmalı kuru fasulye için gerekli malzemeler
  • 500 gram fasulye
  • 250 gram pastırma
  • 1 tane çarliston biber
  • 3 tane sivribiber
  • 2 tane domates
  • 10 tane arpacık soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı kırımızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber
  • Sıvıyağ
Güveçte pastırmalı kuru fasulye nasıl yapılır?

Kuru fasulye bir gece suyun içine ıslatılarak bekletilir. Ertesi gün yıkanarak suyu süzdürülür. Uygun bir tencereye alınıp, üzerine yeterince su eklenir ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sivribiber, çarliston biber küp-küp doğranır. Domateslerin kabukları soyulup yine küp şeklinde doğranır. Arpacık soğanların kabukları soyulur. Sarımsaklar soyularak doğranır. Haşlanan kuru fasulye soğuk suya tutularak süzdürülür. Pastırmalar üçgen olacak şekilde doğranır. Geniş bir tencerenin içine sıvıyağ alınıp ısıtılır. Arpacık soğan, sarımsak ve biberler ısınan yağda kavrulur. Üzerine pastırma eklenip kavrulmaya devam edilir. Biber salçası, doğranan domatesler, baharatlar ve tuz eklenip karıştırılır. Üzerine 2 su bardağı kadar kaynar su eklenip, tencerenin kapağı kapatılır. Güvecin tabanına haşlanan kuru fasulye yayılır. Üzerine hazırlanan harç dökülür. 180 derecelik fırına alınarak 30-45 dakika pişirilip, sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 15:27:39
Güveç Yemekleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Güveç Yemekleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Güveç Yemekleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Güveç İlk Kullanımı

Güveç ilk kullanımı, güveçte pişen yemeklerin tadına varmanız için güveci uygun şekilde kullanmalısınız. Bildiğiniz gibi güveç özel bir killi toprakla üretil...
Devamını Oku

Fırında Güveç

Fırında Güveç, Anadolu insanlarının mutfaklarında mutlaka bulunan güveç çanağında pişen yemeklerin lezzeti bir başka oluyor. Güvecin içerisinde hazırlanan ye...
Devamını Oku

Dana Etli Güveç

Dana etli güveç, yemeği mevsiminde yetişen sebzelerle yapılır. Türk mutfaklarının vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok sağlıklı ve çok besleyicidir. Etleri...
Devamını Oku

Küçük Güveçte Et

Küçük Güveçte et, tarifi tüm ana yemeklerin yanı sıra tek kişilik olarak hazırlanan küçük güveçlerin içerisinde hazırlanan et, sebzeler ve baharatlar ile eşs...
Devamını Oku

Çömlekte Güveç

Çömlekte güveç, Çömlekte güveç yapılan çok güzel yemekler arasında olup, biraz emek isteyen bir yemek çeşididir. Bu çömleğinde yapılan yemek üzerinde ayrı bi...
Devamını Oku

Patlıcan Güveç

Patlıcan Güveç, Patlıcan Sağlık bakımından oldukça faydalı bir sebzedir. 100 Gram patlıcanda 24 kalori, 1,1 gram protein, 2 gram yağ, 5,5 gram karbonhidrat b...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides Güveç Tarifi

Dondurulmuş karides güveç tarifi, deniz canlısı olan karidesten yapılmaktadır. Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde olabilir. Karidesin denizlerde ve tatl...
Devamını Oku

Tencerede Güveç

Tencerede Güveç, Severek yaptığımız ve yediğimiz güveç yemeği bilindiği gibi yalnızca topraktan yapılmış olan pişirecekler de yapılmaz. Tencerede de istenile...
Devamını Oku

Güveçte Et Yemekleri

Güveçte et yemekleri hem lezzet hem de sunum bakımından diğer et yemeklerinden çok farklıdır. Yemek güveçte piştiği içinde sağlıklıdır. Güveç içerisinde sebz...
Devamını Oku

Ocakta Güveç

Ocakta güveç, ocakta güveç yapımı kolay ve lezzetli yemek tariflerindendir. Damak tadına göre sebzeli tavuklu etli kıymalı yapılabilir her biri birbirinden l...
Devamını Oku

Taş Fırında Güveç Tarifi

Taş fırında güveç tarifi, çocukluğumdan beri yapılan yemektir. Bizim yörede güveci odun ateşinde pişirmek için taş fırınına götürürler. Taş fırında 2 saat ke...
Devamını Oku

Düdüklüde Güveç Tarifi

Düdüklüde Güveç Tarifi, Güveç yemeği, ülkemiz yörelerinde değişik şekillerde pişirimi olan bir yemek türüdür. Güveç yemeği, özellikle güveç yemeği için ...
Devamını Oku

Etli Mantarlı Güveç

Etli mantarlı güveç, Güveç özel kil karışımı bir topraktan imal edilen pişirme kabıdır. Mutfaklarımızda çok sık kullanılan bir pişirme kabı olmadığı aşi...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Güveç

Fırında tavuk güveç hem lezzetli bir tavuk yemeği hem de lezzetli bir güveç tarifidir. Fırında pişen her yemek lezzetli oluyor. Ancak güveçte pişirilmiş olan...
Devamını Oku

Güveç

Güveç, kendine has lezzetiyle yemeklerin pişirildiği, özel bir killi topraktan yapılan pişirme kabıdır. Güveçler ocak üstü kullanımına uygun olabileceği gibi...
Devamını Oku

Patatesli Güveç Tarifi

Patatesli güveç tarifi, Patatesli güveç yapılan çok güzel yemekler arsında olup, yapımı çok kolay olan bir yemek çeşididir. Bu güveç sayesinde yapılan yemek ...
Devamını Oku

Güveçte Et Sote

Güveçte Et Sote; Evet bayanlar vazgeçemediğimiz ve sıkça tükettiğimiz eti bugün de güveçte pişirelim eminim çok beğeneceksiniz. Hemen tarifimi vermeye başlay...
Devamını Oku

Arpacık Soğanlı Güveç

Arpacık Soğanlı Güveç, Yapımı basit ve bir o kadar lezzetli olan arpacık soğanlı güveç sizin vaktinizi fazla almadan güzel bir yemek yapmanızı sağlayaca...
Devamını Oku

Fırında Patlıcan Güveç

Fırında patlıcan güveç, Patlıcan bütün yemeklere ayrı bir güzellik katan bir sebzedir. Her yemeğe ayrı bir tat, ayrı bir görsellik katar. Patlıcan güveç yeme...
Devamını Oku

Güveç Tatlıları

Güveç Tatlıları, Ülkemizdeki insanların tatlıya düşkünlüğü bilinir. Bazı yörelerin kendi adını verdiği tatlıları bile vardır. Tatlılar hem lezzetleri ile hem...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Güveç İlk Kullanımı
Fırında Güveç
Dana Etli Güveç
Küçük Güveçte Et
Çömlekte Güveç
Son Forum Konuları
Göynükten İçi Kara Güveç Almıştım
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024