Güveç

Güveç, kendine has lezzetiyle yemeklerin pişirildiği, özel bir killi topraktan yapılan pişirme kabıdır. Güveçler ocak üstü kullanımına uygun olabileceği gibi, fırında kullanabileceğiniz şekillerde de olabilir. Tek porsiyonluk pişirme kapları şeklinde ya da büyük ebatlarda üretilebilir. Hangisinde yemeğinizi pişirmeyi tercih ederseniz edin, hepsinde aynı lezzeti yakalayabilirsiniz.
Bazı yörelerde yaygın şekilde kullanıldığını ve üretildiğini gördüğümüz güveçler, yemeğe verdikleri lezzetle tercih edilmeye devam etmektedir. Evlerimizde bile herkesin mutfağında bir tane de olsa güveç bulunur. Bu özel kaplarda pişirilen yemeğin lezzetine alışanlar, güveç yemeklerini daha fazla tercih ederler.

Güveç içinde pişirilen yemekler


Güveçte her türlü beyaz ve kırmızı et yemeklerini, bakliyat türlerini, sebze yemeklerini, çorbaları, deniz ürünlerini, pilavları bile pişirebilirsiniz. Güveç içinde kek bile yapan hanımlar vardır. Topraktan imal edildikleri için içerisinde pişirilen yemeklerinde lezzeti farklı oluyor. İster ocak üzerinde, isterseniz fırında güveç yemeği yaparken düşük ısı kullanmalısınız. Düşük ısıda pişirildiği içinde yemeklerin hazır hale gelmesi biraz zaman alıyor. Bu nedenle hanımlar bazen tembellik yapar, yemeklerini düdüklü tencere gibi kısa sürede pişirecekleri alternatifleri tercih ederler. Bu durumda kendilerini bu lezzetli yemeklerden mahrum bırakırlar. Sizlere zamanınız varsa, mutlaka güveç yemekleri yapmanızı tavsiye ederiz.

Güveç nasıl kullanılmalı?


Satışa sunulan topraktan imal edilmiş güveçler iki türde olur. Bunlardan biri sırlı olan, diğeri ise sırsız olandır. Sırlı güveçlerin iç yüzeyi sıvıyla, yemekle temas ettiği zaman erimeyen bazı maddelerle kaplanır. Bu maddelerin içinde kurşun gibi zararlı maddelerde olabileceğinden, bunları tercih etmenizi önermeyiz. Bu yüzden güveç almak istediğinizde, iç kaplamasının ne olduğuna dikkat etmelisiniz. İçi şeffaf ve parlak görünümde olanları pek tercih etmeyin. Diğeri yani sırsız olan güveç en doğal haliyle satışa sunulur. Ancak bu güveçleri ilk kullanımda bazı işlemlere tabi tutmanız gerekir. Güveci hiç kullanmadan içini bir bez yardımıyla silin. Bunun içinde güvecin boyuna uygun miktarda yağ koyun. Genellikle 100-200 gram yağ işinizi görecektir. Bu arada fırınınızı biraz ısıtın. Eğer yağınız katı yağ ise fırında sadece yağın erime süresi kadar beklemeniz yeterli olur. Sıvı yağ kullanacaksanız, yağın ısınması işlemin tamamlanması için yeterli olur. Daha sonra güveci fırından çıkarın. Mutfak tezgâhına alarak, yine bezle güvecin içindeki yağı iyice içine emdirin. Bu şekilde güveç 1-2 saat bekletilmelidir. Daha sonra sıcak suyla yıkayarak, işlemi tamamlayın. Güvecin ilk kullanımında bu işlemin yapılması gerekir. Daha sonraki kullanımlarında buna gerek yoktur.

Güveç ocağın üzerinde kullanılacaksa, kısık ateşte kapağı kapalı olarak kullanılmalıdır. Fırında güveç yemeği yaparken ağzına alüminyum folyo kapatabilirsiniz. Ancak fırında ağzı açıkken bile lezzetli güveç yemekleri pişirilebilir. Dikkat etmeniz gereken konulardan birisi de ister ocakta ister fırında kullanılan güveçleri sıcakken soğuk zemin üzerine koymayın. Mutlaka tencere altlığının ya da kuru bir bezin üzerine almanız gerekir. Çünkü sıcak soğuk farkı güvecin çatlamasına neden olabilir. Ayrıca güveç yemeği pişirdiğinizde arta kalan yemekleri içinde bırakmamalısınız. Güveçler koruma kabı olarak kullanılmamalıdır. Eğer güveçte sızıntı oluyorsa, mutlaka çatlağı var demektir. Bu güveçleri de kullanmamalısınız.

20.01.2024 11:00:37
Güveç ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Güveç Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Güveç"
Topraktan yapılan el sanatları ürünler ve Fiyatları https://youtu.be/mkrgI9fZynM
Topraktan yapılan el sanatları ürünler ve Fiyatları . 11.11.2017

Güveç İlk Kullanımı

Güveç ilk kullanımı, güveçte pişen yemeklerin tadına varmanız için güveci uygun şekilde kullanmalısınız. Bildiğiniz gibi güveç özel bir killi toprakla üretil...
Devamını Oku

Fırında Güveç

Fırında Güveç, Anadolu insanlarının mutfaklarında mutlaka bulunan güveç çanağında pişen yemeklerin lezzeti bir başka oluyor. Güvecin içerisinde hazırlanan ye...
Devamını Oku

Dana Etli Güveç

Dana etli güveç, yemeği mevsiminde yetişen sebzelerle yapılır. Türk mutfaklarının vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok sağlıklı ve çok besleyicidir. Etleri...
Devamını Oku

Küçük Güveçte Et

Küçük Güveçte et, tarifi tüm ana yemeklerin yanı sıra tek kişilik olarak hazırlanan küçük güveçlerin içerisinde hazırlanan et, sebzeler ve baharatlar ile eşs...
Devamını Oku

Çömlekte Güveç

Çömlekte güveç, Çömlekte güveç yapılan çok güzel yemekler arasında olup, biraz emek isteyen bir yemek çeşididir. Bu çömleğinde yapılan yemek üzerinde ayrı bi...
Devamını Oku

Patlıcan Güveç

Patlıcan Güveç, Patlıcan Sağlık bakımından oldukça faydalı bir sebzedir. 100 Gram patlıcanda 24 kalori, 1,1 gram protein, 2 gram yağ, 5,5 gram karbonhidrat b...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides Güveç Tarifi

Dondurulmuş karides güveç tarifi, deniz canlısı olan karidesten yapılmaktadır. Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde olabilir. Karidesin denizlerde ve tatl...
Devamını Oku

Tencerede Güveç

Tencerede Güveç, Severek yaptığımız ve yediğimiz güveç yemeği bilindiği gibi yalnızca topraktan yapılmış olan pişirecekler de yapılmaz. Tencerede de istenile...
Devamını Oku

Güveçte Et Yemekleri

Güveçte et yemekleri hem lezzet hem de sunum bakımından diğer et yemeklerinden çok farklıdır. Yemek güveçte piştiği içinde sağlıklıdır. Güveç içerisinde sebz...
Devamını Oku

Ocakta Güveç

Ocakta güveç, ocakta güveç yapımı kolay ve lezzetli yemek tariflerindendir. Damak tadına göre sebzeli tavuklu etli kıymalı yapılabilir her biri birbirinden l...
Devamını Oku

Taş Fırında Güveç Tarifi

Taş fırında güveç tarifi, çocukluğumdan beri yapılan yemektir. Bizim yörede güveci odun ateşinde pişirmek için taş fırınına götürürler. Taş fırında 2 saat ke...
Devamını Oku

Düdüklüde Güveç Tarifi

Düdüklüde Güveç Tarifi, Güveç yemeği, ülkemiz yörelerinde değişik şekillerde pişirimi olan bir yemek türüdür. Güveç yemeği, özellikle güveç yemeği için ...
Devamını Oku

Etli Mantarlı Güveç

Etli mantarlı güveç, Güveç özel kil karışımı bir topraktan imal edilen pişirme kabıdır. Mutfaklarımızda çok sık kullanılan bir pişirme kabı olmadığı aşi...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Güveç

Fırında tavuk güveç hem lezzetli bir tavuk yemeği hem de lezzetli bir güveç tarifidir. Fırında pişen her yemek lezzetli oluyor. Ancak güveçte pişirilmiş olan...
Devamını Oku

Patatesli Güveç Tarifi

Patatesli güveç tarifi, Patatesli güveç yapılan çok güzel yemekler arsında olup, yapımı çok kolay olan bir yemek çeşididir. Bu güveç sayesinde yapılan yemek ...
Devamını Oku

Güveçte Et Sote

Güveçte Et Sote; Evet bayanlar vazgeçemediğimiz ve sıkça tükettiğimiz eti bugün de güveçte pişirelim eminim çok beğeneceksiniz. Hemen tarifimi vermeye başlay...
Devamını Oku

Arpacık Soğanlı Güveç

Arpacık Soğanlı Güveç, Yapımı basit ve bir o kadar lezzetli olan arpacık soğanlı güveç sizin vaktinizi fazla almadan güzel bir yemek yapmanızı sağlayaca...
Devamını Oku

Fırında Patlıcan Güveç

Fırında patlıcan güveç, Patlıcan bütün yemeklere ayrı bir güzellik katan bir sebzedir. Her yemeğe ayrı bir tat, ayrı bir görsellik katar. Patlıcan güveç yeme...
Devamını Oku

Güveç Tatlıları

Güveç Tatlıları, Ülkemizdeki insanların tatlıya düşkünlüğü bilinir. Bazı yörelerin kendi adını verdiği tatlıları bile vardır. Tatlılar hem lezzetleri ile hem...
Devamını Oku

Fırında Dana Etli Güveç Tarifi

Fırında Dana Etli Güveç Tarifi, Dana etinin sebzeler ile özleşerek piştiği ve toprağın doğal yapısı ile hazırlanan ve mis gibi toprak kokusu ile pişen g...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Güveç İlk Kullanımı
Fırında Güveç
Dana Etli Güveç
Küçük Güveçte Et
Çömlekte Güveç
Son Forum Konuları
Göynükten İçi Kara Güveç Almıştım
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024