- 1 kg'lık bütün tavuk
- 3 adet patlıcan
- 1 adet iri soğan
- 4-5 adet sivri biber
- 2 adet iri patates
- 1 baş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 yemek kaşığı acı biber salçası
- 1 çay bardağı sıvıyağı veya zeytinyağı
- İsteğe göre kimyon
- 2 su bardağı su
- Tuz
Güveçte Bütün Tavuk Nasıl Yapılır?
İlk olarak tavuğumuzu bol su ile temizce yıkayalım. Daha sonra patatesleri küp-küp doğrayalım. Patlıcanları alaca soyup onları da küp-küp doğrayalım. Soğanı, biberi ve sarımsağı da iri iri doğrayalım. Bütün malzememizi doğrayıp hazırladıktan sonra tavuğumuzu güvecin orta yerine koyalım ve etrafına sırasıyla patatesi, patlıcanı, biberi, soğanı ve sarımsağı da güvece ekleyelim.
Daha sonra sosumuzu hazırlamak için bir kâseye sıvı yağı, salçayı, baharatları (Tercihe göre değişebilir) ve suyu koyup iyice karıştıralım. Hazırlamış olduğumuz sosu güveçteki bütün malzemenin ve tavuğun üzerinden güzelce gezdirelim. Güvecimizin kapağını kapatalım yoksa üzerine yağlı kâğıt serip de kapatabilirsiniz.
İster ekmek fırınına gönderebilirsiniz veya önceden ısıtılmış 200° fırında sebzeler yumuşayana kadar 1,5-2 saat kadar pişirelim.
Tavuk Güvecimizi piştikten sonra ister tavuğu aynı bütün şekliyle bir servis tabağının ortasına yerleştirip etrafına da sebzeleri yerleştirerek güzel bir sunum yapabilirsiniz. İstersenizde tavuğu parçalayarak sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Not: Güvecimizin pişme aşamasında sebzeler çökünce, sebzelerin üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ilavesi yapıyoruz.