Güveçte Patlıcan
Güveçte Patlıcan, yaz kış dört mevsim sofralarımızdan eksik etmediğimiz patlıcan Türk mutfağının vazgeçilmez sebzeleri arasında yer almaktadır. Pek çok farklı leziz yemekler hazırlanabilen patlıcanla hazırlayacağımız güveç patlıcan yemeği, güveç tenceresinin de vermiş olduğu kendine özgü lezzetiyle pişecektir. Sizlerde güveç patlıcan yemeğini çarçabuk kolaylıkla hazırlayarak sevdikleriniz kendiniz için şahane bir güveç patlıcan ziyafeti sunabilirsiniz.
Güveçte patlıcan yemeği patlıcanın yüksek miktarda bünyesinde barındırdığı lif oranı ve içerdiği düşük kalorisi nedeni ile herkes tarafından bol miktarda ve sıklıkla tüketilmesinde insan sağlığı adına fayda vardır.
Güveçte Patlıcan İçin Gerekli Malzemeleri- 1 kg çekirdeksiz kemer patlıcan
- Yarım kg kuşbaşı koyun eti
- 3 adet orta irilikte kuru soğan
- 3 adet kırmızı köz biber
- 5-6 adet sivri yeşil biber
- 3-4 adet orta irilikte domates
- 5-6 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı kadar tane karabiber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı dolusu kırmızı pul biber
- 3-4 adet defne yaprağı
- Yeteri kadar tuz
Güveçte Patlıcan Nasıl Yapılır?
Güveçte patlıcan hazırlığımıza ilk olarak patlıcanın kabuklarını alaca soyup yemeklik doğradıktan sonra geniş bir kabın içine koyduğumuz tuzlu suyun içinde 1-2 saat kadar patlıcanların acısı çıkıncaya kadar bekleterek başlayalım.
Ardından patlıcanları tuzlu sudan çıkartarak bol su altında yıkadıktan sonra süzdürerek bir kenarda beklemeye bırakalım. Güveç tenceremizi ocağa alarak kısık ateşte tencerenin ısınmasını sağladıktan sonra içine sıvı yağ ilave edip yağı da ısıtarak üzerine kuşbaşı doğranmış koyun etlerini atarak etler renk değiştirip bıraktığı suyu çekinceye değin kavurmaya devam edelim. Ardından üzerine kabukları soyulmuş sarımsakları atıp pembeleşmesini sağladıktan sonra üzerine hafif iri olacak şekilde küp doğrayıp ilave ederek kavurmaya devam edelim.
Ardından yeşil ve kırmızı köz biberleri doğrayıp soğanların üzerine defne yapraklarıyla beraber ilave ederek 1-2 kez çevirerek kavurarak üzerine domateslerin kabuklarını soyup yemeklik olacak şekilde doğrayıp karıştırdıktan sonra, üzerine doğranmış patlıcanları ekleyelim. Patlıcanların üzerine tereyağını küçük parçalara ayırarak tencerenin üzerine yerleştirip patlıcanların aralarını tane karabiberleri yerleştirerek güveç tenceremizin kapağını kapatalım. Bir kâsenin içine sıcak suyun içine domates salçası ve biber salçasını ezerek elde ettiğimiz salçalı sosa yeteri kadar tuz ve kırmızı pul biber ekleyip karıştırdıktan sonra gezdirerek güveç tenceresine ilave ederek kaynamasını sağladıktan güveçte patlıcan yemeğimizi kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirerek ocaktan alıp sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.
19.01.2024 15:50:06
Güveçte Patlıcan ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|