Tavada Güveç

Tavada güveç; Güveç, kelimesi aslında yemeğin pişirildiği kabın ismidir. İçerisinde yapılan yemekte adını kabından almaktadır. Topraktan yapılan ve ısıyı geçirgen özelliği sayesinde fırınlarda rahatlıkla kullanılan güveç tenceresi veya tavası güveç yemeğinin asıl lezzetini almasını sağlayan bir kaptır. Yani güveç, yemek pişirmekte kullanılan ağzı geniş özel toprak kap demektir.
Türk mutfağında bu kabın içerisinde pişirilen yemeklerin genel adıdır. Ülkemiz mutfağı Türk mutfağında çok sayıda güveç çeşidi bulunmaktadır. Etli çeşitlerinden sebzeli çeşitlerine hatta tavuk eti çeşitlerine ve deniz mahsullerine varıncaya kadar envai çeşitte yapılabilmektedir. Özellikle ülkemizde en sık kullanıldığı yerler Çorum, Kayseri, Kütahya, Sivas, Aydın, Balıkesir şehirleridir. Güveç yemekleri asıl olarak balkan ülkelerinin hepsinde bilinen ve yapılan yemeklerdir. Tavada Güveç, severek yediğimiz o yüzdende sürekli olarak yaptığımız yemeklerin başında gelir. O yüzdende bugün sizlere tavada güveç tarifini vereceğim.

Tavada Güveç İçin Gereken Malzemeleri

  • Yarım kiloyu geçkin kuzu ya da dana eti isteğe bağlı,
  • Bir baş sarımsak,
  • Yarım kilo yeşil biber,
  • Bir adet kuru soğan
  • Yarım kilo yerli patlıcan
  • Bir yemek kaşığı dolusu biber salçası,
  • Bir kilo domates
  • Bir yemek kaşığı domates salçası,
  • Karabiber, tuz ve pul biber,

Tavada Güveç yemeği nasıl yapılır?


Öncelikli olarak güveç yemeğimizde kullanılacak tüm sebzelerin yıkanarak doğranması gerekir.
Burada boyutları sizin damak lezzetinize göre değişiklik gösterebilir. Daha sonrasında etimizin kuşbaşı şeklinde ama zeytin büyüklüğünde doğranması gerekir. Tüm malzemeler doğrandıktan sonra tavanın içerisine etler konularak bir miktar su ile pişirilebilir. Veya isteğe bağlı direk yerleştirilebilir. Bu tamamen damak tadınıza bağlı bir durumdur. Çünkü tavada güveçte kullanılan toprak güveç etin kolay pişmesini sağlar. Tavanın içerisine önce kuşbaşı etler yerleştirilir. Daha sonrasında üzerine doğranmış domatesler eklenir ve sıra ile patlıcan, biber, soğan, sarımsak malzemeleri tava içerisine döşenerek bir bardak su eklenir ve salçalar bir kâse içerisinde az bir su ile eritildikten sonra içerisine baharatlar eklenerek tavada güvecin üzerine eşit şekilde dağıtılarak dökülür. Daha sonrasında hazırlanan tavada güveç ocak üzerinde kaynamaya bırakılır ve kaynadıktan sonra ortalama yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir. Artık tavada güvecimiz hazır ve servis edilebilirdir. Türk mutfağında güveç yemeklerinin yanına genellikle pilav cacık ayran veya turşu konularak servis edilmesi vardır. Hepsi güveç yemeği ile özdeşleşmiştir.

Afiyet olsun.

22.01.2024 01:25:38
Tavada Güveç ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavada Güveç Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tavada Güveç"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Güveç İlk Kullanımı

Güveç ilk kullanımı, güveçte pişen yemeklerin tadına varmanız için güveci uygun şekilde kullanmalısınız. Bildiğiniz gibi güveç özel bir killi toprakla üretil...
Devamını Oku

Fırında Güveç

Fırında Güveç, Anadolu insanlarının mutfaklarında mutlaka bulunan güveç çanağında pişen yemeklerin lezzeti bir başka oluyor. Güvecin içerisinde hazırlanan ye...
Devamını Oku

Dana Etli Güveç

Dana etli güveç, yemeği mevsiminde yetişen sebzelerle yapılır. Türk mutfaklarının vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok sağlıklı ve çok besleyicidir. Etleri...
Devamını Oku

Küçük Güveçte Et

Küçük Güveçte et, tarifi tüm ana yemeklerin yanı sıra tek kişilik olarak hazırlanan küçük güveçlerin içerisinde hazırlanan et, sebzeler ve baharatlar ile eşs...
Devamını Oku

Çömlekte Güveç

Çömlekte güveç, Çömlekte güveç yapılan çok güzel yemekler arasında olup, biraz emek isteyen bir yemek çeşididir. Bu çömleğinde yapılan yemek üzerinde ayrı bi...
Devamını Oku

Patlıcan Güveç

Patlıcan Güveç, Patlıcan Sağlık bakımından oldukça faydalı bir sebzedir. 100 Gram patlıcanda 24 kalori, 1,1 gram protein, 2 gram yağ, 5,5 gram karbonhidrat b...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides Güveç Tarifi

Dondurulmuş karides güveç tarifi, deniz canlısı olan karidesten yapılmaktadır. Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde olabilir. Karidesin denizlerde ve tatl...
Devamını Oku

Tencerede Güveç

Tencerede Güveç, Severek yaptığımız ve yediğimiz güveç yemeği bilindiği gibi yalnızca topraktan yapılmış olan pişirecekler de yapılmaz. Tencerede de istenile...
Devamını Oku

Güveçte Et Yemekleri

Güveçte et yemekleri hem lezzet hem de sunum bakımından diğer et yemeklerinden çok farklıdır. Yemek güveçte piştiği içinde sağlıklıdır. Güveç içerisinde sebz...
Devamını Oku

Ocakta Güveç

Ocakta güveç, ocakta güveç yapımı kolay ve lezzetli yemek tariflerindendir. Damak tadına göre sebzeli tavuklu etli kıymalı yapılabilir her biri birbirinden l...
Devamını Oku

Taş Fırında Güveç Tarifi

Taş fırında güveç tarifi, çocukluğumdan beri yapılan yemektir. Bizim yörede güveci odun ateşinde pişirmek için taş fırınına götürürler. Taş fırında 2 saat ke...
Devamını Oku

Düdüklüde Güveç Tarifi

Düdüklüde Güveç Tarifi, Güveç yemeği, ülkemiz yörelerinde değişik şekillerde pişirimi olan bir yemek türüdür. Güveç yemeği, özellikle güveç yemeği için ...
Devamını Oku

Etli Mantarlı Güveç

Etli mantarlı güveç, Güveç özel kil karışımı bir topraktan imal edilen pişirme kabıdır. Mutfaklarımızda çok sık kullanılan bir pişirme kabı olmadığı aşi...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Güveç

Fırında tavuk güveç hem lezzetli bir tavuk yemeği hem de lezzetli bir güveç tarifidir. Fırında pişen her yemek lezzetli oluyor. Ancak güveçte pişirilmiş olan...
Devamını Oku

Güveç

Güveç, kendine has lezzetiyle yemeklerin pişirildiği, özel bir killi topraktan yapılan pişirme kabıdır. Güveçler ocak üstü kullanımına uygun olabileceği gibi...
Devamını Oku

Patatesli Güveç Tarifi

Patatesli güveç tarifi, Patatesli güveç yapılan çok güzel yemekler arsında olup, yapımı çok kolay olan bir yemek çeşididir. Bu güveç sayesinde yapılan yemek ...
Devamını Oku

Güveçte Et Sote

Güveçte Et Sote; Evet bayanlar vazgeçemediğimiz ve sıkça tükettiğimiz eti bugün de güveçte pişirelim eminim çok beğeneceksiniz. Hemen tarifimi vermeye başlay...
Devamını Oku

Arpacık Soğanlı Güveç

Arpacık Soğanlı Güveç, Yapımı basit ve bir o kadar lezzetli olan arpacık soğanlı güveç sizin vaktinizi fazla almadan güzel bir yemek yapmanızı sağlayaca...
Devamını Oku

Fırında Patlıcan Güveç

Fırında patlıcan güveç, Patlıcan bütün yemeklere ayrı bir güzellik katan bir sebzedir. Her yemeğe ayrı bir tat, ayrı bir görsellik katar. Patlıcan güveç yeme...
Devamını Oku

Güveç Tatlıları

Güveç Tatlıları, Ülkemizdeki insanların tatlıya düşkünlüğü bilinir. Bazı yörelerin kendi adını verdiği tatlıları bile vardır. Tatlılar hem lezzetleri ile hem...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Güveç İlk Kullanımı
Fırında Güveç
Dana Etli Güveç
Küçük Güveçte Et
Çömlekte Güveç
Son Forum Konuları
Göynükten İçi Kara Güveç Almıştım
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024