Güveçte Patates Püreli Köfte Tarifi
Malzemeler:
- 400 gram kıyma (karışık veya dana)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 adet yumurta
- 2-3 yemek kaşığı galeta unu veya ekmek içi
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı biber (isteğe bağlı)
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
Patates Püresi İçin:
- 4-5 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı süt (isteğe bağlı)
- Tuz, karabiber
Sos İçin:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Öncelikle patatesleri soyup küp küp doğrayın ve haşlayın. Haşlanan patatesleri ezerek püre haline getirin. Tereyağı, süt, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
- Köfte harcını hazırlamak için; kıyma, rendelenmiş soğan, sarımsak, yumurta, galeta unu, baharatlar ve maydanozu bir kasede iyice yoğurun.
- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak köfteler şeklinde şekillendirin.
- Güveç kabını yağlayın veya pişirme kağıdı serin. Köfteleri güveç kabına dizin.
- Domates salçasını sıcak su ile açarak sosu hazırlayın. Tuz ve kırmızı biber ekleyin.
- Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine gezdirin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında köfteleri 20-25 dakika pişirin.
- Köfteler piştikten sonra üzerine hazırladığınız patates püresini ekleyin.
- Patates püresini ekledikten sonra fırında 10-15 dakika daha pişirin.
- Üzeri hafif kızarınca fırından alıp sıcak servis yapın.
Not:
- Köfteleri önceden tavada hafifçe kızartırsanız daha lezzetli olur.
- Patates püresine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyebilirsiniz.
- Güveç kabı yerine fırına uygun herhangi bir kap kullanabilirsiniz.
|