Şehriyeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Şehriyeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Güveç

Güveç yemekleri, doğallık ve samimiyet hissi uyandırır. Görünüş olarak süslü püslü değildir, toprağın en doğal haliyle bir sadelik içinde görevini kusursuz bir şekilde yerine getirir. Güveçte pişmiş her yemeğin çok daha lezzetli olduğunu sanırım herkes onaylar. Bir de güveci odun ateşinde fırında pişirme imkanınız varsa, o güvecin tadına doyulmaz. Ancak, bu imkan yoksa bile güveçte piştiği için enfes lezzetler elde edersiniz. Bu farklı ve leziz güvece başlayalım.

Şehriyeli Güveç İçin Gerekli Malzemeler

  • 5-6 adet sivri biber
  • 500 gram kemiksiz kuşbaşı kuzu eti
  • 1 adet soğan
  • 3,5 su bardağı su
  • 4 su bardağı arpa şehriye
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 150 gram tereyağı veya margarin
  • 2 adet domates (yoksa 1 yemek kaşığı domates salçası)
  • Tuz, karabiber

Şehriyeli Güveç Nasıl Yapılır?

İlk olarak güveç tenceresini ocakta bir miktar ısıtın, sonra etlerinizi ilave edin. Etler suyunu salıp çekene kadar biraz kavurun. Yağınızı ve yemeklik doğradığınız soğanı, doğranmış biberleri etin içine ekleyin. Soğan ve biberler kavrulup yumuşadığında, varsa domatesleri ekleyin, eğer mevsimi değilse yoksa salçanızı koyun ve bir süre daha kavurun. Biraz su ekleyip etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Başka bir tencerede sıvı yağ ile arpa şehriyeleri kızarana kadar karıştırarak kavurun, dikkat edin yanmasın. Kavurduğunuz şehriyeleri etlerin içine ekleyin ve 3,5 su bardağı su, bir miktar karabiber ve tuzu ekleyin.

Ocağın ısısını en kısık ayara getirin ve arada karıştırarak, kapağı kapalı güveçte pişmeye bırakın. Tahta bir kaşıkla arada dipten iyice karıştırın, yanmasın. Etler piştiğinde ve arpa şehriyeler suyunu çektiğinde güvecin ağzını sarın ve dinlenmeye bırakın. Güveç soğuma süresi yavaş olduğu için ateşten aldıktan sonra da pişmeye devam edecektir; pişirme süresini ayarlarken bunu da hesap etmeyi unutmayınız.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Güveç yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır:
  • Güveç kapları topraktan yapıldığı için ilk kullanımdan önce mutlaka su ile doldurularak bekletilmelidir. Bu, güvecin çatlamasını önler.
  • Güvecin altı ve yanları kalın olduğundan, ısıyı daha uzun süre muhafaza eder. Bu yüzden, pişirme süresi ve ocağın ısısı dikkatli bir şekilde ayarlanmalıdır.
  • Güveçte pişen yemekler genellikle daha az yağ gerektirir, çünkü yavaş pişirme yöntemi sayesinde malzemeler kendi yağ ve sularını salar.
  • Güveç yemekleri genellikle sebzeler ve etlerle zenginleştirilir, bu da yemeğin besin değerini artırır.

Güveçte pişirilen yemekler, özellikle de şehriyeli güveç, sadece lezzetli değil aynı zamanda sağlıklıdır. Bu geleneksel pişirme yöntemi, modern mutfaklarda da kendine yer bulmaktadır. Şehriyeli güveç tarifi ile sofralarınıza lezzet katabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kuzu Etli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Küçük Güveçte Et Tarifi ve Malzemeleri

Küçük Güveçte Et Tarifi ve Malzemeleri