Şehriyeli Güveç Güveç yemekleri, doğallık ve samimiyet hissi uyandırır. Görünüş olarak süslü püslü değildir, toprağın en doğal haliyle bir sadelik içinde görevini kusursuz bir şekilde yerine getirir. Güveçte pişmiş her yemeğin çok daha lezzetli olduğunu sanırım herkes onaylar. Bir de güveci odun ateşinde fırında pişirme imkanınız varsa, o güvecin tadına doyulmaz. Ancak, bu imkan yoksa bile güveçte piştiği için enfes lezzetler elde edersiniz. Bu farklı ve leziz güvece başlayalım. Şehriyeli Güveç İçin Gerekli Malzemeler
Şehriyeli Güveç Nasıl Yapılır? İlk olarak güveç tenceresini ocakta bir miktar ısıtın, sonra etlerinizi ilave edin. Etler suyunu salıp çekene kadar biraz kavurun. Yağınızı ve yemeklik doğradığınız soğanı, doğranmış biberleri etin içine ekleyin. Soğan ve biberler kavrulup yumuşadığında, varsa domatesleri ekleyin, eğer mevsimi değilse yoksa salçanızı koyun ve bir süre daha kavurun. Biraz su ekleyip etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Başka bir tencerede sıvı yağ ile arpa şehriyeleri kızarana kadar karıştırarak kavurun, dikkat edin yanmasın. Kavurduğunuz şehriyeleri etlerin içine ekleyin ve 3,5 su bardağı su, bir miktar karabiber ve tuzu ekleyin. Ocağın ısısını en kısık ayara getirin ve arada karıştırarak, kapağı kapalı güveçte pişmeye bırakın. Tahta bir kaşıkla arada dipten iyice karıştırın, yanmasın. Etler piştiğinde ve arpa şehriyeler suyunu çektiğinde güvecin ağzını sarın ve dinlenmeye bırakın. Güveç soğuma süresi yavaş olduğu için ateşten aldıktan sonra da pişmeye devam edecektir; pişirme süresini ayarlarken bunu da hesap etmeyi unutmayınız. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Güveç yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır:
Güveçte pişirilen yemekler, özellikle de şehriyeli güveç, sadece lezzetli değil aynı zamanda sağlıklıdır. Bu geleneksel pişirme yöntemi, modern mutfaklarda da kendine yer bulmaktadır. Şehriyeli güveç tarifi ile sofralarınıza lezzet katabilirsiniz. |