Güveçte Kuru Fasulye Kuru fasulye yemeğini sevenler için güveçte kuru fasulye vazgeçilmez bir lezzettir. Güveç, yemeğe özel bir lezzet katar ve yemeğinizin tadına doyulmaz hale gelir. Aslında kuru fasulyeyi normal tencereden farklı bir şekilde pişirmiyorsunuz; ancak güvecin farkı buradan geliyor. Özel bir killi topraktan üretilen güveçler sayesinde ortaya lezzetli yemekler çıkarabilirsiniz. Kuru fasulye pişirmeniz için güveciniz tencere şeklinde olmalıdır. Biliyorsunuz, güveçler farklı şekillerde yapılıyor. Yayvan olanlar, tepsi gibi olanlar ve tencere biçiminde olanlar var. Yemeğiniz sulu olacağından, siz tencere gibi olan bir güveç tercih etmelisiniz. Kuru fasulyeyi güveçte zeytinyağlı, etli, tavuklu, sucuklu ya da pastırmalı yapabilirsiniz. Biz tarifimizde etli olanını tercih ettik. İsterseniz güveçte kuru fasulye yemeğini pişirmeye başlayalım. Hepinize kolay gelsin. Güveçte Kuru Fasulye İçin Gerekli Malzemeler
Güveçte Kuru Fasulye Nasıl Yapılır? Kuru fasulyeleri her zaman yaptığımız gibi akşamdan ılık suyla ıslatıyoruz. Suyun içine biraz tuz atarsanız, fasulyeler piştiğinde daha lezzetli olacaktır. Ertesi gün kuru fasulyenin suyunu süzerek bir tencereye alın. İçine yeniden su koyarak ocakta haşlamaya başlayın. Yine suyun içine biraz tuz atmanızı öneririz. Kuru fasulye haşlanırken fazla dağılmasın, biraz diri kalırsa iyi olur. Çünkü güveçte de pişmeye devam edecektir. Şimdi güvecin içine zeytinyağını koyun. Kuru soğanı yemeklik şekilde doğrayarak içine atın. Yeşil biberleri de yemeklik ince doğrayarak ilave edin. Bunları orta ateşte kavurmaya başlayın. Hafif kavrulunca kuşbaşı kuzu etini ilave edin. Yine malzemeleri kavurmaya devam edin. Bu arada domateslerin kabuklarını soyarak, bunları küp şeklinde doğrayın. Güvecin içine önce domates salçasını ilave ederek, kokusu çıkana kadar malzemeyle kavurun. En son doğradığınız domatesleri ilave ederek pişirin. Kuru fasulyeleri suyun içinden süzerek güvece alın. Üzerine fasulyelerin az üstüne çıkacak şekilde sıcak su ilave edin. Tarifimizde fasulyeyi haşladığımız suyu biz kullanmıyoruz. Bazıları bunu kullanmayı tercih edebilirler. Siz bildiğiniz gibi yapabilirsiniz. Yemeğin içine tuzunu ve karabiberini de koyarak, altını kısın. Güvecin ağzını önce alüminyum folyo ile kapatın, üzerine de kendi kapağını kapatarak güveçte kuru fasulyeyi pişmeye bırakın. Kısık ateşte olduğundan, yaklaşık 30-45 dakikada yemeğiniz pişecektir. Daha sonra servis tabaklarına alarak, sıcak sıcak yemeğinizi ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |