Güveçte Patlıcan Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Güveçte Patlıcan Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Patlıcan

Yaz kış sofralarımızdan eksik etmediğimiz patlıcan, Türk mutfağının vazgeçilmez sebzeleri arasında yer almaktadır. Pek çok farklı lezzetli yemekler hazırlanabilen patlıcanla hazırlayacağımız güveç patlıcan yemeği, güveç tenceresinin kendine özgü lezzetiyle pişecektir. Sizler de güveç patlıcan yemeğini kolaylıkla hazırlayarak sevdikleriniz ve kendiniz için şahane bir güveç patlıcan ziyafeti sunabilirsiniz. Güveçte patlıcan yemeği, patlıcanın yüksek lif oranı ve düşük kalorisi nedeniyle herkes tarafından bol miktarda ve sıklıkla tüketilmesinde insan sağlığı adına fayda vardır.

Güveçte Patlıcan İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg çekirdeksiz kemer patlıcan
  • Yarım kg kuşbaşı koyun eti
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 3 adet kırmızı köz biber
  • 5-6 adet sivri yeşil biber
  • 3-4 adet orta boy domates
  • 5-6 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kadar tane karabiber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı dolusu kırmızı pul biber
  • 3-4 adet defne yaprağı
  • Yeteri kadar tuz

Güveçte Patlıcan Nasıl Yapılır?

Güveçte patlıcan hazırlığına ilk olarak patlıcanın kabuklarını alaca soyup yemeklik doğradıktan sonra geniş bir kabın içine koyduğumuz tuzlu suyun içinde 1-2 saat kadar patlıcanların acısının çıkmasını bekleyerek başlayalım. Ardından patlıcanları tuzlu sudan çıkararak bol su altında yıkadıktan sonra süzdürerek bir kenarda beklemeye bırakalım.

Güveç tenceremizi ocağa alarak kısık ateşte tencerenin ısınmasını sağladıktan sonra içine sıvı yağ ilave edip yağı da ısıtarak üzerine kuşbaşı doğranmış koyun etlerini atarak etler renk değiştirip bıraktığı suyu çekene kadar kavurmaya devam edelim. Ardından üzerine kabukları soyulmuş sarımsakları atıp pembeleşmesini sağladıktan sonra üzerine hafif iri olacak şekilde küp doğrayıp ilave edelim ve kavurmaya devam edelim.

Sonrasında yeşil ve kırmızı köz biberleri doğrayıp soğanların üzerine defne yapraklarıyla beraber ilave ederek 1-2 kez çevirerek kavuralım. Üzerine domateslerin kabuklarını soyup yemeklik olacak şekilde doğrayıp karıştıralım. Ardından doğranmış patlıcanları ekleyelim. Patlıcanların üzerine tereyağını küçük parçalara ayırarak tencerenin üzerine yerleştirelim ve patlıcanların aralarına tane karabiberleri yerleştirerek güveç tenceremizin kapağını kapatalım.

Bir kasenin içine sıcak su koyup domates salçası ve biber salçasını ezerek elde ettiğimiz salçalı sosa yeteri kadar tuz ve kırmızı pul biber ekleyip karıştıralım. Bu sosu güveç tenceresine gezdirerek ilave edelim ve kaynamasını sağladıktan sonra güveçte patlıcan yemeğimizi kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirerek ocaktan alıp sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Utarid

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Ben bu yemeği yaparken patlıcanların acısını almak için tuzlu suda beklettikten sonra mutlaka yıkamak gerekiyor mu? Yıkamazsak tadında fark olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Utarid,

Patlıcanları tuzlu suda beklettikten sonra yıkamak genellikle tavsiye edilir. Bunun sebebi, tuzun patlıcanın acısını alırken aynı zamanda tuzlu bir tat bırakabilmesidir. Eğer yıkamazsanız, yemeğinizde daha belirgin bir tuz tadı olabilir. Bu da yemeğin dengesini bozabilir. Dolayısıyla, tuzlu suda beklettikten sonra patlıcanları yıkamanız, yemeğinizin daha dengeli ve lezzetli olmasını sağlar. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaburga Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Mantar Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Mantar Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Kaşarlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Kaşarlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveç Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güveç Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuzu Etli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sebzeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri