Tereyağlı ahtapot güveç nasıl yapılır? tarifi nedir?

Denizden sofraya uzanan lezzet yolculuğunda, tereyağının eşsiz aromasıyla buluşan ahtapotun güveçteki dansı... Taze malzemelerle hazırlanan bu nefis yemek, Akdeniz'in en sevilen tatlarını bir araya getiriyor. Ahtapotun özenle hazırlanışından pişirme sırlarına kadar her detay, bu özel tarifte bir arada sunuluyor.

20 Kasım 2025

Tereyağlı Ahtapot Güveç Tarifi


Malzemeler:


  • 1 kg taze veya dondurulmuş ahtapot
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet orta boy soğan (ince doğranmış)
  • 4 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)
  • 2 adet orta boy domates (küp doğranmış)
  • 1 adet kırmızı biber (jülyen doğranmış)
  • 1 çay bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlık Aşamaları:


Ahtapotun Hazırlanması:

  • Dondurulmuş ahtapot kullanıyorsanız, buzdolabında 8-10 saat önceden çözdürün.
  • Ahtapotu güzelce yıkayın ve baş kısmındaki iç organları temizleyin.
  • Ahtapotu 5-6 dakika haşlayın ve süzgece alın.

Pişirme İşlemi:

  • Güveç tenceresine tereyağı ve zeytinyağını alıp ısıtın.
  • İnce doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
  • Küp doğranmış domates ve kırmızı biberi ekleyip 3-4 dakika daha pişirin.
  • Haşlanmış ahtapotu ekleyip 5 dakika kadar karıştırarak pişirin.
  • Tuz, karabiber ve toz kırmızı biberi ekleyip karıştırın.
  • Sıcak su veya et suyunu ekleyip kapağını kapatın.
  • Kısık ateşte 30-35 dakika pişmeye bırakın.

Son Dokunuşlar:

  • Pişen güveçin altını kapatın.
  • Üzerine ince doğranmış maydanozları serpin.
  • 10 dakika dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Ahtapotun yumuşak olması için önceden haşlamak önemlidir.
  • Güveç pişerken ara sıra kontrol edip su ekleyebilirsiniz.
  • Dilerseniz son dakikada birkaç dilim limon ekleyebilirsiniz.
  • Tereyağının yanmaması için kısık ateşte pişirmeye özen gösterin.

Servis Önerisi:

  • Pilav veya taze çıtır ekmekle birlikte servis edebilirsiniz.
  • Üzerine bir dilim limon sıkarak daha ferah bir tat elde edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Tavuk Güveç Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Güveç Tarifi ve Malzemeleri
Etli Güveç Tarifi ve Malzemeleri
Etli Güveç Tarifi ve Malzemeleri
Güveçte Mantar Tarifi ve Malzemeleri
Güveçte Mantar Tarifi ve Malzemeleri
Güveç Pide Tarifi ve Malzemeleri
Güveç Pide Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Güveç Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Güveç Tarifi ve Malzemeleri
;